Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

De belofte van 'D-Day Baby' Sigmond Ghijssels uit Ninove

do 6 jun. - 10:12

Toen Sigmond Ghijssels uit Ninove 25 jaar werd, wees een vriend hem erop dat hij een wel heel bijzondere verjaardag had. Sigmond is namelijk geboren op 6 juni 1944. D-Day. Die datum zou tot enkele bijzondere beloftes leiden.
© goodfreephotos.com

Sigmond Ghijssels was zich tot zijn 25ste niet bewust van zijn bijzondere verjaardag, vertelt hij in 'De Wereld van Sofie'.

Over de oorlog werd bij ons thuis nooit gesproken. Mijn vader heeft als werkweigeraar een tijd vastgezeten en dat was zo traumatisch dat hij er nooit over wilde spreken.

Maar toen een vriend hem op die bijzondere verjaardag wees, maakte Sigmond een dure belofte. Op zijn vijftigste verjaardag zou hij samen met zijn vrouw naar de Normandische stranden reizen om er niet alleen zijn eigen verjaardag te vieren, maar ook die van D-Day. En zo gebeurde. En opnieuw maakte hij een belofte.

Op de Normandische stranden geraakte ik zo onder de indruk van wat ik zag dat ik meteen besloot om elk jaar mijn verjaardag en die van D-Day daar te vieren.

Ondertussen is Sigmond 75 jaar en houdt hij zich al 25 jaar aan die belofte van toen. Elk jaar bezoekt hij op zijn verjaardag de stranden en de oorlogskerkhoven in zijn buurt. Hij draagt een vaandel mee van de Engelse stad Brighton. Daar kwam de soldaat vandaan, die op 3 september 1944, als eerste aankwam in Sigmonds geboortestad Ninove.

De reis naar Normandië stemt me elk jaar opnieuw tot nadenken. Als ik vandaag de onverdraagzaamheid in de maatschappij zie, dan stemt me dat heel triest. Ik heb er niet voor gekozen om blank te zijn, net zoals anderen er niet voor gekozen hebben om een andere kleur te hebben.

Sigmond is ondertussen een graag gezien gast bij de herdenkingen in Normandië. Onder Canadese oud-strijders is hij bekend als 'D-Day Baby'.

Gelukkige 75e verjaardag, D-Day Baby Sigmond!

Foto bovenaan via goodfreephotos.com

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet