Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Wereld van Sofie

De beruchte en gênante slappe lach van Koen Fillet in 'Actueel'

do 12 mrt. - 11:19

Een van de meest beruchte én meest gênante voorbeelden van de slappe lach uit de Radio 1-geschiedenis is die van Koen Fillet in het programma 'Actueel', op 24 juni 1997. En dat terwijl hij een item moest aankondigen dat absoluut niet om te lachen was, integendeel, het ging over de genocide in Rwanda en de tien vermoorde Belgische blauwhelmen.
Slappe lach

Vandaag ging het twee uur lang over de slappe lach in 'De Wereld van Sofie'.  Koen Fillet blikte daarin terug op een legendarisch fragment uit 1997: "Ik heb mij daar toen zeer diep voor geschaamd.  Toen bestond het programma 'Actueel' nog, om 13 en 18 uur had je eerst het nieuwsbulletin en daarna beschouwingen bij het nieuws.  Ik heb dat een half jaar gepresenteerd. Dat was in duopresentatie, samen met een zeer ernstige journalist, die dag Guy Poppe. We wisselden de onderwerpen af, en er werden tussendoor géén platen gedraaid.  Guy Poppe moet een stuk afkondigen over de NMBS, maar zijn stem stokt omdat hij niet op de naam van de geïnterviewde kan komen. Ik zit naast hem, en weet de naam wel nog, en fluister hem in: 'Leo Pardon'. En we schieten allebei in de lach. Meteen daarna moet ik dus dat bericht over de genocide en de vermoorde para's aankondigen, terwijl ik de slappe lach heb."

Vandaag, tijdens het herbeluisteren van dit fragment, kruipt Koen in een hoek van de studio. "De genocide in Rwanda en de moord op de tien para's, dat is zowat het ergste wat er in die jaren gebeurd is. Het is pijnlijk, stel je voor dat familie van die para's zit te luisteren. Allicht niet, want het waren vooral Franstalige para's, daar troost ik me dan mee. Het is pijnlijk,  maar tegelijk ook grappig. Het overvalt je, en het is omdat je het probeert tegen te houden dat het erger wordt, je geraakt er niet meer uit. Kon ik toen maar een plaat starten, maar dat ging dus niet in 'Actueel'."

Koen herinnert zich niet meer of hij toen veel reacties kreeg, of dat zijn bazen boos waren. "Ik herinner me wel nog dat ik met het toenmalige nethoofd Frans Ieven in de lift stond en die zei me: 'Koen, ik moet u van de hogere directie bestraffend toespreken. Bij deze is dat gebeurd.' Het zou kunnen dat dat over die slappe lach ging, maar evengoed over iets anders."

Bekijk het fragment uit 'De Wereld van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet