Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"De bewoners leren nu videobellen, maar zijn ook heel blij met brieven of tekeningen"

wo 25 mrt. - 11:05

Chiara is een studente van 21, die nu als vrijwilliger meehelpt in een woonzorgcentrum. Ze ziet dat de bewoners het moeilijk hebben met het feit dat er geen bezoek meer mag komen. Al doen de personeelsleden wel hun uiterste best om de bewoners toch lichtpuntjes te bieden. Door eens meer te babbelen, een videocall met familie te organiseren of door gewoon brieven en kaartjes van familieleden te bezorgen!
© Pixabay

De wereld lijkt een beetje te verstillen deze dagen, maar voor het zorgpersoneel gaat dat niet op: bij hen is het nu natuurlijk drukker dan ooit. Dat geldt niet alleen voor ziekenhuizen, maar ook voor woonzorgcentra bijvoorbeeld! Om het personeel bij te staan, kunnen vrijwilligers zich aanbieden. De 21-jarige studente maatschappelijk werk Chiara Gravona deed dat alvast. Ze helpt nu een handje mee in het woonzorgcentrum waar ze eerder al stage liep, en vertelt in 'We zullen doorgaan' hoe het er daar nu aan toe gaat.

Nieuw: videobellen in het woonzorgcentrum

De bewoners mogen in deze periode uiteraard geen bezoek meer ontvangen, wat het personeel zoveel mogelijk probeert op te vangen, vertelt Chiara: "De verzorgers doen altijd hun best, maar nu merken we nog meer de eenzaamheid bij de bewoners dan voorheen." Ze proberen die eenzaamheid op te lossen aan de hand van videocalls, en dat is toch wel iets heel nieuws voor vele bewoners! "Eerst merk je dat ze verbaasd zijn, dat ze denken 'waar komen ze nu weer mee af', maar nadien is er toch vooral veel blijdschap." 

Chiara vindt dat de bewoners zich ondanks de situatie toch echt wel sterk houden. "Wij proberen ook extra babbeltjes te doen met hen", vertelt ze. Onderling moeten de bewoners wel genoeg afstand houden, dus houden ze het voorlopig op zwaaien vanuit de verte of vanop afstand met elkaar praten. 

Terug naar gewone post

Wat ze nu ook proberen te doen in het woonzorgcentrum, is weer overschakelen op brieven en kaartjes: "We hebben al heel veel kaartjes, brieven en tekeningen mogen ontvangen. En dan lichten de bewoners helemaal op, ze zijn ontzettend dankbaar om die te ontvangen."

Als onze bewoners kaartjes of brieven ontvangen, lichten ze helemaal op!

Beluister het gesprek met Chiara via Radio 1 Select  (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet