Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De boekentips van Radio 1

vr 4 nov. - 9:28

Tijdens de herfstvakantie zet Bent Van Looy een week lang boeken en auteurs centraal. Telkens schuift een auteur mee aan tafel en brengt boeken mee. Je kan ze hier allemaal terugvinden.
Boeken

'Aantekeningen uit het ondergrondse' - F.M. Dostojevski

Fjodor Michailovitsj Dostojevski (1821-1881) is waarschijnlijk de bekendste en wellicht de meest omstreden Russische romanschrijver. Dit boek is een sleutelwerk in zijn oeuvre. De schrijver trekt fel van leer tegen wat we tegenwoordig ‘de maakbaarheid van de mens’ noemen. De lezer raakt verzeild in een koortsdroom, in een psychische crisis waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt.  
 

'Aantekeningen uit het ondergrondse' - F.M. Dostojevski

'TEER' - Wided Bouchrika

In de familie van Imène zijn de vrouwen verankerd en de mannen op de dool. Toch schippert Imène haar leven lang tussen het land van haar vader Asim en dat van haar moeder Mara. Ze leeft, werkt en heeft lief over grenzen heen. Tot een grensagent haar identiteit in vraag stelt. Dan wordt ze genoodzaakt om zichzelf te zoeken – en recht in de ogen te kijken. 

'TEER' - Wided Bouchrika

'Sneeuw, hond, voet' - Claudio Morandini

Adelmo Farandola heeft het niet zo op mensen. In de zomer zwerft hij door de bergvalleien met als enig gezelschap een praatgrage, chagrijnige oude hond en een jonge bergwachter, die hem, zo vermoedt Adelmo Farandola, bespioneert. De roman is een literair fenomeen: hij stond in de top vijf van de Italiaanse bestellerslijst, won de Procida-Isola di Arturo-Elsa Morante-prijs en is vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Turks.

'Sneeuw, hond, voet' - Claudio Morandini

'Winter in Maine' - Gerard Donovan

Julius Winsome woont in zijn blokhut midden in de uitgestrekte bossen van Maine, met zijn hond Hobbes als enige vriend. Hij is tevreden met zijn eenzame bestaan, tot het moment dat hij zijn hond neergeschoten aantreft. Als de dierenarts hem vertelt dat het geen ongeluk was, komt Julius in beweging. Het verslag van zijn wraak is adembenemend.

'Winter in Maine' - Gerard Donovan

'Schemerleven' - Jaap Robben

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto.

'Schemerleven' - Jaap Robben

'Morris' - Bart Moeyaert

De hond van Morris oma heet niet toevallig Houdini. Het dier is een meester in ontsnappen. Morris moet de berg bij oma’s huis op om de hond te zoeken. Maar net als hij met de hond in zijn armen aan de tocht naar huis begint, valt de sneeuw met bakken uit de lucht.

'Morris' - Bart Moeyaert

'Een beloofd land' - Barack Obama

In dit boeiende, langverwachte eerste deel van zijn presidentiële memoires vertelt Barack Obama het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld. Een meeslepend en zeer persoonlijk verslag van de geschiedenis in wording - van de president die ons inspireerde om te geloven in de kracht van democratie.

 'Een beloofd land' - Barack Obama

'Kassa 19' - Claire Louise Bennett

In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achter in haar oefenschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar vurige talent. 'Kassa 19' is een levendige en betoverende reis door de kleine trauma's en triomfen die ons definiëren – als lezers, als schrijvers, als mensen. 

'Kassa 19' - Claire Louise Bennett

'De Jaren' - Annie Ernaux

Dit boek is een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen. Een monumentale bijdrage aan de twintigste-eeuwse Franse geschiedenis zoals weerspiegeld in het leven van één vrouw.

'De Jaren' - Annie Ernaux

'De volgende scan duurt vijf minuten' - Lieke Marsman

Meteen na haar schrijversresidentie in Tilburg kreeg Lieke Marsman ernstig nieuws: ze had kanker. In 'De volgende scan duurt vijf minuten' onderzoekt zij in tien gedichten en een essay hoe een ziek lichaam zich verhoudt tot een zieke wereld. In 'De volgende scan duurt vijf minuten' wordt de blik niet uitsluitend naar binnen gericht, integendeel: het is ook een vurig pleidooi om om je heen te kijken en je maatschappelijke verantwoordelijkheid op je te nemen in een zieke samenleving.

 'De volgende scan duurt vijf minuten' - Lieke Marsman

'Nachtouders' - Saskia De Coster

Saskia en Juli gaan met hun zoontje van één jaar naar een Canadees hippie-eiland. Daar groeide Karl op, de biologische vader van het jongetje. Ze komen terecht in een wifiloze wereld waar de natuur de wetten dicteert en waar de eilandbewoners een pijnlijk geheim over Karl delen. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl, haar schrijverschap.

'Nachtouders' - Saskia De Coster

'Een wereld valt uiteen' - Chinua Achebe

Okonkwo, de sterkste krijger van zijn clan, is trots en traditioneel. Wegens medeplichtigheid aan een rituele moord wordt hij verbannen uit zijn dorp, om er pas na zeven jaar terug te keren. Alles is dan al onherstelbaar veranderd. 

'Een wereld valt uiteen' - Chinua Achebe

'Vaders die rouwen' - Carmien Michels

Alle vaders zien af, maar sommige vaders net iets meer dan andere. Ze schieten tekort, missen hun kinderen of hinken hun eigen vaders achterna. In Vaders die rouwen krijgen de personages te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet. Terwijl de vaders zich in bochten wringen, worden ze geobserveerd door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. 

'Vaders die rouwen' - Carmien Michels

'Paradijsvogel boven de Hoge Woerd' - Abdelkader Benali


Utrecht, 2015. Abdallah en Sophie voeden hun zoon Ilias op met het beste van twee culturen, Marokko en Nederland. Oost en west raken in hem met elkaar verstrengeld. Aan hun mooie leven komt een tragisch einde als Ilias wordt aangereden, en overlijdt. Sophie deelt haar verdriet, Abdallah keert in zichzelf.

'Paradijsvogel boven de Hoge Woerd' - Abdelkader Benali

'Een Geschiedenis Van Het Lezen' - Alberto Manguel

Rijk geïllustreerde, zeer persoonlijke geschiedschrijving van het lezen (van kleitablet tot cd-rom), van de hand van de Argentijns-Canadese schrijver Manguel (1948) die ooit als voorlezer de blinde Jorge Luis Borges van dienst was. 

'Een Geschiedenis Van Het Lezen' - Alberto Manguel

'Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal' - Mira Feticu

Wie het Nederlands met de paplepel ingegoten heeft gekregen, is zich er niet van bewust hoeveel moed en doorzettingsvermogen het vergt om je deze taal en de cultuur eigen te maken. Het resultaat is bijna nog ingrijpender dan het gevecht zelf: het verandert je identiteit en je leven. Mira Feticu beschrijft het vallen en opstaan, de pijn en de vreugde van het nooit-voltooide proces.

'Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal' - Mira Feticu

'Kom op!' - Marc Michils

Dit boek is een ode aan solidariteit en solidaire mensen. Maar tegelijk is het geschreven vanuit een oprechte verontwaardiging over de stijgende verzuring en onverdraagzaamheid in onze samenleving. Vijandigheid, vooroordelen en haat halen het steeds meer van empathie, begrip en respect. Willen we echt zo verder? 

'Kom op!' - Marc Michils

'Het licht in de stad' - Inge Schilperoord

Wanneer de vader van de zeventienjarige Sofie door een noodlottig ongeval om het leven komt, voelt ze zich eenzamer dan ooit. Verloren doolt ze urenlang door de grote stad. Haar vader verdedigde als strafrechtadvocaat jonge moslimextremisten. Hun geweld, zei hij, heeft niets te maken met hun religie. Maar waarmee dan wel?

'Het licht in de stad' - Inge Schilperoord

'Meisje, vrouw, anders' - Bernardine Evaristo

Twaalf personages van kleur zijn elk op zoek naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om thuis te komen, een geliefde, een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Evaristo brengt hen op meesterlijke wijze samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid.

'Meisje, vrouw, anders' - Bernardine Evaristo

'De Wolga ontspringt in Europa' - Curzio Malaparte

'De Wolga ontspringt in Europa' is een mythisch reisverslag langs de wreedheid van de Tweede Wereldoorlog. Curzio Malaparte bevond zich als enige correspondent midden in de Tweede Wereldoorlog aan het Russische front, waardoor hij waardevolle getuigenissen kon afleggen. Hij volgde het spoor van de oprukkende tanks in Oekraïne en onttrekt de verhalen aan de loopgraven rond het bevroren Leningrad. 

'De Wolga ontspringt in Europa' - Curzio Malaparte

'In de ban van de Hobbit' - Johan Vanhecke

Dit boek belicht Tolkien ook vanuit Nederlands en Belgisch perspectief. De auteur geeft onder meer een overzicht van de Nederlandstalige edities en gaat na hoe de pers in Vlaanderen en Nederland op zijn werk reageerde. Als extraatje maken we een wandeling door Oxford langs de plaatsen waar Tolkien leefde, werkte en van het leven genoot.

'In de ban van de Hobbit' - Johan Vanhecke

'Voor moedertaal en vaderland' - Johan Vanhecke

Verguisd, belachelijk gemaakt, onleesbaar verklaard. Nochtans is hij de enige Vlaamse auteur, wiens volledige werk in het Frans en het Duits vertaald werd, en van wie veel werken ook in andere talen verschenen. De man die ijverde voor de ontvoogding van de Vlaamse Belgen en hen met De Leeuw van Vlaanderen hun eigen epos gaf, heeft eindelijk een biografie: Hendrik Conscience.

'Voor moedertaal en vaderland'

'De draaischijf' - Tom Lanoye

In De draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.

'De draaischijf' - Tom Lanoye

'De vier inzichten' - Don Miguel Ruiz

'De vier inzichten' van Don Miguel Ruiz is een van de meest geliefde spirituele boeken. De kracht zit hem in de eenvoud:

  • Wees onberispelijk in je woorden
  • Vat niets persoonlijk op
  • Ga niet uit van veronderstellingen
  • Doe altijd je best.

Als je deze vier inzichten consequent en radicaal toepast in het dagelijks leven, ga je alles door een andere bril bekijken.

 'De vier inzichten' - Don Miguel Ruiz

'Overal zit mens' - Yves Petry

Als beheerder van het bos Mirandel neemt Kasper Kind de weinig florissante toestand van de planeet hoogst serieus. Niet minder serieus is zijn plan om publieksintellectueel Max De Man te vermoorden, met wie hij een gedeeld verleden heeft. Alleen lopen de dingen niet helemaal zoals gepland. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en verder vooral mensen, altijd maar weer mensen.

'Overal zit mens' - Yves Petry

'Trofee' - Gaea Schoeters

Hunter White leeft voor de jacht op groot wild: in die ultieme krachtmeting met de natuur voelt hij dat hij leeft. Maar als hij naar Afrika vertrekt om een neushoorn te schieten, de laatste van de Big Five die hem nog ontbreekt, geeft het lot de jacht een andere wending. Zijn droom verandert algauw in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Is er nog een weg terug?

'Trofee' - Gaea Schoeters

'Jij zegt het' - Connie Palmen

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. 'Jij zegt het' is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

'Jij zegt het' - Connie Palmen

'Nu verkrijgbaar' - Gerard Herman

Het erg toegankelijke werk van Gerard Herman laat zich niet vatten in één enkel medium. Film, beeldende kunst, muziek: noem maar op en Herman heeft er een hilarische titel voor. In zijn spontane en veelzijdige kunstpraktijk gaat hij breed­maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg. 

'Nu verkrijgbaar' - Gerard Herman

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet