Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

“De boysband werd totaal weggespoeld”

zo 23 dec. - 9:29

De Krakatau-vulkaan, specifieker de dochtervulkaan Anak Krakatau, heeft opnieuw slachtoffers gemaakt in Indonesië. Een tsunami als gevolg daarvan kostte al zeker 168 mensen het leven.
h

“De grootste schade ligt op het eiland Java”, vertelt correspondent Michel Maas in Jakarta. “Daar zijn juist veel vakantiegangers.” Er is voorlopig wel nog geen melding van buitenlandse slachtoffers. De meeste doden vielen tijdens een concert van een boysband. “Het podium stond met de rug naar de zee. Daarom kon niemand de metershoge golf zien aankomen”, aldus Maas. “De band bestaat niet meer, en ook veel toeschouwers werden weggespoeld.” 

1883

De tsunami werd veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. Hoe kan dat? Kris Vanneste, van de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht, geeft een antwoord: “Tsunami’s zijn grote watermassa’s die plots in beweging komen. Dat gebeurt meestal bij onderzeese aardbevingen. Maar het kan ook door vulkanen gebeuren. Door een explosie van de vulkaan, of door aardverschuivingen van de flanken van de vulkaan, zowel boven de zee als onder de zee.”

De Krakatau-vulkaan heeft een stevige reputatie. “De vulkaan explodeerde ook in 1883. Dat is het schoolvoorbeeld van tsunami’s die ontstaan door vulkanen. Er kwamen golven van meer dan dertig meter hoog, meer dan 30.000 mensen kwamen om.”

“Uitbarstingen zijn redelijk goed voorspelbaar, maar zo’n onderzeese aardverschuiving treedt niet noodzakelijk tegelijkertijd op.”

Herbeluister correspondent Michel Maas en Kris Vanneste

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet