Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"De Britten hebben hun beste tijd gehad"

za 13 okt. - 8:22

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer schrijft correspondente Lia van Bekhoven vanuit Londen over haar inburgeringstoets, die veel lastiger bleek dan ze vermoedde. "Een verkapte cursus heropvoeding", vond ze het. "Tegen de tijd dat het Britse paspoort op de mat ligt, is alle passie en optimisme voor een leven in het VK weggeslagen."
Brexit

"Beste Home Office,

Dank voor het Britse paspoort. Ik had nooit gedacht het ding nodig te hebben, maar als je na Brexit als eersterangsburger in Londen wil blijven wonen, kun je maar maar beter maatregelen nemen. En dus ben ik nu, naast Nederlandse ook Britse.

Waar ik u mee wil complimenteren is met de inburgeringstoets; dat multiple choice examen dat ik, zoals alle nieuwe Britse burgers, moest afleggen voor-dat ik dat paspoort kreeg.

Ik had gedacht inmiddels de weg wel te weten in Engeland. Ik weet wie vorig jaar de winnaar was van de Great British Bake Off

En dat veel lastiger was dan ik vermoed had. Ik had gedacht inmiddels de weg wel te weten in Engeland. Ik ben overbeleefd. Ik laat altijd passagiers uit de metro stappen voordat ik zelf instap. En ik weet wie vorig jaar de winnaar was van de Great British Bake Off.

Dus zo'n inburgeringstoest? Fluitje van een cent, dacht ik. Niet, dus. Ik heb moeten ploeteren om de 3000 weetjes in mijn hoofd te krijgen die essentieel blijken voor een bestaan in de Britse samenleving. Weetjes als de omvang van het merendistrict. En de naam van de eigenaar van het eerste Indiase restaurant.

De inburgeringstoets was een lange pubquiz, gespekt met bijna driehonderd data uit de Britse geschiedenis. Het leerde de nieuwe burger niets over onderwijsdiploma's, inkomstenbelasting, of hoe een ambulance te bellen. Maar het leerde iets anders. Iets veel belangrijkers. Het leerde dat de Britten hun beste tijd gehad hebben. Dat de gloriedagen achter hen liggen. En dat het maar beter is hoge verwachtingen te begraven. Niet alleen van het land, maar van het leven. Dit doemdenken, een nationale vorm van zelfbescherming, is iets waar de Britten het patent op hebben. En u bent erin geslaagd deze ei-genschap in een enkele toets over te brengen op de nieuwe burgers.

Tegen de tijd dat het Britse paspoort op de mat ligt, is alle passie en optimisme voor een leven in het VK weggeslagen

Dat inburgeringsexamen was een verkapte cursus heropvoeding. Tegen de tijd dat het Britse paspoort op de mat ligt, is alle passie en optimisme voor een leven in het VK weggeslagen. De nieuwe Britten zijn in hun gelatenheid niet meer te onderscheiden van de oude. Beste Home Office, u hebt het onmo-gelijke gepresteerd. U hebt geprobeerd in record tijd totale assimilatie te ver-zekeren. Een heldhaftige onderneming.

Met vriendelijke groet,
Lia van Bekhoven"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet