Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"De burgers willen vooral snel vrede, of dat nu met Assad is of met iemand anders"

ma 9 apr. - 7:55

De Syrische burgers zijn de oorlog meer dan beu, maar proberen zo normaal mogelijk hun leven te leiden. Dat kon freelancejournalist Eduard Cousin vaststellen in Damascus. "Mijn gevoel is niet dat ze heel erg pro-Assad zijn, maar vooral dat ze helemaal klaar zijn met de oorlog en weer vrede willen. Of dat nu met Assad of met iemand anders is." Maar met de recente gifgasaanval en de vergelding ervan, is de hoop op vrede weer veraf.
Bombardementen in Syrië

Twee weken geleden was de Nederlandse freelancejournalist Eduard Cousin nog in de Syrische hoofstad Damascus. "Het is een stad met continu geluiden van de explosies in Ghouta op de achtergrond en ook de geluiden van mortieraanvallen vanuit Ghouta op Damascus", legt hij uit in De Ochtend.

"Ondanks de oorlog blijven de mensen hun normale leven oppakken: ze gaan naar het werk, ze gaan uit, doen boodschappen. Ze proberen te leven met die oorlog op de achtergrond. Voor mij als buitenstaander was dat vrij surreëel. Ze zitten gewoon op café terwijl je op de achtergrond luide explosies hoort. Voor hen is de situatie natuurlijk al 7 jaar zo, ze hebben een manier gevonden om ermee om te gaan."

De Syriërs zitten gewoon op café terwijl je op de achtergrond luide explosies hoort. Voor mij als buitenstaander was dat vrij surreëel.

Cousin verbleef anderhalve week in Damascus, aan de kant van het Assad-regime dus. "De overheid probeert buitenlandse journalisten heel erg in de gaten te houden. Het is me wel gelukt om in Damascus alleen rond te reizen en mensen te spreken. Dat was officieel niet de bedoeling, maar ik ben wel enkele dagen alleen in de stad geweest."

De freelancejournalist is niet in het gebied geweest dat door rebellen wordt bezet, maar geraakte wel tot op minder dan een kilometer van het Douma-front. "Het regime zelf ontkent de gifgasaanval van dit weekend. Het regime zegt: wij zijn aan het winnen, wij hebben nu geen belang bij een gifaanval. De afgelopen weken zijn er veel onderhandelingen geweest met de rebellen, maar die schoten maar niet op. Je zou kunnen zeggen dat de gifgasaanval gepleegd is door het regime om de laatste moraal van de rebellen in Ghouta te breken en ze daarmee te dwingen tot een deal te komen." 

Intussen hebben de eerste rebellen en burgers de stad Douma verlaten. Ze worden met bussen geëvacueerd naar het noorden. Douma was de laatste stad in de regio Oost-Ghouta die ze nog in handen hadden. Als alle rebellen daar weg zijn, is het hele gebied weer in handen van het Syrische leger. Vannacht volgde dan een bombardement op een militaire luchthaven als vergelding voor de gifgasaanval.

In Damascus hoor je mensen zeggen: dat Assad die oorlog maar snel wint.

"Wat mij in Damascus opviel, is dat de mensen best wel bang waren dat de betrokkenheid van Amerika groter zou worden en dat de VS meer zou bombarderen op regeringsgebied. Ik zat in regeringsgebied, daar krijg je maar een deel van het verhaal te horen. In Damascus zelf hoor je dat mensen hopen dat Assad die oorlog maar snel wint. Mijn gevoel is niet dat ze heel erg pro-Assad zijn, maar dat ze vooral helemaal klaar zijn met de oorlog en weer vrede willen. Of dat nu met Assad of iemand anders is. Ze willen dat het leven weer normaal en veilig kan zijn. Omdat Assad op dit moment aan de winnende hand is, is dat de grootste kans op een snel einde van de oorlog."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet