Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

“De collega’s zagen de cobots eerst als concurrent”

vr 26 okt. - 0:10

In Mariasteen, een West-Vlaams bedrijf dat gespecialiseerd is in maatwerk voor onder meer de bouw, werken mensen en robots broederlijk naast elkaar.
C

“We hebben ondertussen vier cobots in dienst”, vertelt directeur Koen Staelens. ‘Cobot’ is een samentrekking van het Engelse ‘collaborative robot’. Waar een robot alleen taken uitvoert, werkt een cobot nauwer samen met de mens. Zo kunnen werknemers bepaalde taken makkelijker uitvoeren. Staelens: “Zo’n cobot kan je zien als een derde hand. Wij zetten ze in voor specifieke taken als verlijmen, schuren of montage-activiteiten. Die zijn moeilijker voor het individu.”

De cobots leveren ons niet minder, maar meer arbeidsplaatsen op

Staelens is tevreden over de werking van de cobots. “Die schuurbewegingen zijn complex, en we vinden ook niet altijd de goede medewerkers om dat te doen. Dankzij die cobots verloopt het proces stabieler, en dus makkelijker voor onze werknemers. Elke cobot kan anders ingezet worden, en we installeren ze op verschillende plekken waar het moeilijk wordt.”

Concurrenten

Hoe gaan de andere werknemers om met de cobots? “In het begin zagen de collega’s ze als concurrenten. Het was dus wennen. Maar technologie kost bij ons geen arbeidsplaatsen. We hebben niemand minder in dienst sinds de komst van de cobots. Integendeel: we gebruiken ze om nieuwe werkopdrachten binnen te halen. We creëren dus meer werk. Zo’n cobot kan trouwens niet op zichzelf werken.”
Staelens gelooft sterk in de technologische evolutie: “digitaal wordt de nieuwe taal”.

Herbeluister het interview 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet