Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

“De coronacrisis legt in Californië alles bloot waardoor het bijna niet meer houdbaar is”

di 4 aug. - 1:11

Klopt het dat het nooit regent in Californië? Waarom is de staat zo aantrekkelijk voor veel mensen? En vooral: hoe komt het dat Californië het hoogste aantal coronabesmettingen heeft van heel Amerika? #weetikveel had het over de zonnigste staat van de USA.
©Christian Lunde (via Unsplash.com)

“Californië is zoals de Amerikaanse droom: iedereen spreekt erover maar eigenlijk bestaat het niet”, begint Björn Soenens. “Ze zeggen altijd: ‘if you hold the USA upside down, all nuts and idiots crawl to California’. Het trekt heel veel rare, bijzondere mensen aan. Ondernemers, geesten, veel arme mensen, veel daklozen, maar ook veel miljardairs. Eigenlijk is dat Amerika op een kluit.”

Welvaart

Van waar komt die drang van veel Amerikanen om naar de westkust te verhuizen? “Californië was het eindpunt van veel mensen toen ze Amerika koloniseerden. Het begon allemaal aan de oostkust, maar er waren veel barrières, bergketens en barre landschappen waar men overheen moest. Alle kolonisten trokken dan westwaarts”, zegt Soenens.

“Voor 1869, het jaar waarin de spoorweg van oost naar west was afgewerkt, moesten ze met huifkarren naar het westen. En men hoopte dat er in het westen welvaart zou zijn. Dat is altijd de droom van Californië gebleven.”

Er was een heuse gold rush in de staat. “San Francisco is groot geworden door de goudzoekers. Er was echt een run op het goud rond 1848 en in 1849 ontwierp Levi Strauss de jeansbroek. Die goudzoekers zaten constant op hun knieën en Strauss vond dat ze een degelijke broek nodig hadden”, vertelt Soenens.

Ten onder aan corona?

Tegenwoordig gaat het niet zo goed met Californië, net als vele andere staten in Amerika. De coronacrisis zorgde al voor 30 miljoen werklozen in de USA en de ondernemers kunnen niet doen wat ze willen door de vele beperkingen… Californië heeft vrij snel zijn economie afgesloten, maar dan te snel opnieuw geopend. Grotendeels onder druk van Elon Musk die zijn Tesla-fabrieken opnieuw wilde opstarten. Nu zijn er elke dag zo’n 6000 tot 10 000 nieuwe besmettingen.”

“Californië is net een staat die het moet hebben van nieuwe economie en ondernemerschap”, benadrukt Soenens. “Er is ook veel landbouw. Het is nu echt dramatisch. En als de federale overheid geen geld geeft aan de staat, want Californië is een beetje een groot land op zich met zijn 420 000 vierkante kilometer, gaat het van kwaad naar erger.” 

Enorme kloof

Is dit het einde van het El Dorado verhaal? “Als ik pessimistisch ben, zit Amerika een beetje aan het einde van zijn latijn. We voelen dat het systeem niet meer werkt. Hier in Amerika zit alles samen: ultrarijk en ontzettend arm. En de coronacrisis legt alles bloot waardoor het bijna niet meer houdbaar is.”

Maar het blijft een mooi stukje van de planeet: “Californië is één van de mooiste gebieden ter wereld, vind ik. En zo divers. Woestijnen, kunstlijnen, bossen, wouden, nationale parken, Death Valley, rijsvelden, wijngebieden, landbouwgebieden… echt fantastisch.”

Herbeluister hieronder het gesprek dat gaat van films, tot de Latino’s, het klimaat, de zon en de beroemdheden.

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet