Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

De Croo: "Het gaat om zes weeskinderen, zij zijn niet verantwoordelijk voor de onvergeeflijke fouten van hun ouders"

do 13 jun. - 5:40

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft meer uitleg gegeven over de operatie van de regering om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië. "Het gaat om zes weeskinderen, zij zijn niet verantwoordelijk voor de onvergeeflijke fouten van hun ouders", zegt hij in 'De Ochtend'. Maar Theo Francken (N-VA) heeft het moeilijk om te geloven dat het echt om weeskinderen gaat: "Als de juridische consequentie is dat de moeders en vaders mee terugkomen, haak ik af."
Alexander De Croo en Theo Francken

Ons land bereidt momenteel een operatie voor om de komende dagen of weken kinderen van IS-strijders uit Syrië terug te halen. Dat nieuws bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gisteren.

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in 'De Ochtend' meer uitleg gegeven over de missie. "Er is beslist om 6 weeskinderen terug te halen. Het gaat over kinderen die geen ouders hebben. Hun ouders hebben onvergeeflijke fouten gemaakt, maar de kinderen hebben daar niet voor gekozen en zitten nu in verschrikkelijke omstandigheden."

Concreet gaat het dus om 6 weeskinderen, twee jonger dan tien, vier ouder dan tien. Dat is opvallend, want de regering had tot nu toe gezegd dat ze kinderen jonger dan tien wilde terughalen. "Voor elk kind is er een uitgebreide analyse gebeurd door de veiligheidsdiensten in ons land. Hun conclusie voor elk van de zes kinderen was dat het aanvaardbaar is om hen terug te halen. Ze zullen hier ook speciale begeleiding krijgen."

Voor elk kind is er een uitgebreide analyse gebeurd door de veiligheidsdiensten in ons land

Voor De Croo is het een fundamenteel gegeven dat het om weeskinderen gaat. "Het gaat om kinderen die helemaal alleen zijn in die kampen, die geen enkele houvast meer hebben. Er is geen sprake van dat we ouders, die ervoor gekozen hebben om deel uit te maken van terroristische groeperingen, terug opnemen. Maar die kinderen hebben geen keuze gemaakt." De Croo denkt dan ook dat het voorlopig bij deze zes kinderen zal blijven. "Het is geen eenvoudige operatie, dus we hebben die geprobeerd om ze te groeperen." In totaal zijn er naar schattig nog een zestigtal minderjarigen in de Koerdische kampen in Syrië.

Lees verder onder het gesprek met Alexander De Croo:

Theo Francken: "Als de juridische consequentie is dat de moeders en vaders meekomen, haak ik af"

Vannacht had Theo Francken, voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), al getweet over de operatie die ons land wil starten om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië. "Ik zeg als pedagoog neen neen neen", klonk het. "Hun ouders zijn geen landgenoten meer."

Die boodschap heeft hij nu in 'De Ochtend' herhaald. "Er is een juridisch probleem. Het recht op gezinsleven zit vervat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er zijn een aantal procedures bezig en volgens mij gaan ze die ook allemaal winnen. Als je praat over baby's, kinderen zeg je instinctief: ze kunnen er niet aan doen in welke wieg ze geboren zijn. Maar als de juridische consequentie is dat ook de moeders en vaders meekomen, dan haak ik af."

Als de juridische consequentie is dat ook de moeders en vaders meekomen dan haak ik af

Hij heeft het ook moeilijk om te geloven dat het echt om weeskinderen gaat. "Veel van die vrouwen en mannen die gestorven zijn, zijn opeens toch terug levend. Ik weet één ding: we moeten alles met een ongelooflijk dikke korrel zout nemen. Ik geloof er allemaal niet veel van. Vaak zijn de moeders ook nog in leven. Zij zijn even hard, soms zelfs harder, dan de mannen om de sharia te verdedigen."

"Eigenlijk zijn die kinderen vaak officieel ook geen landgenoten, ze zijn niet ingeschreven. Het is daar een kluwen tot en met", werpt hij op. "We hebben hier meer dan 500 kinderen op de wachtlijst voor de pleegzorg, kinderen in problematische opvoedingssituaties. Die kinderen hebben ook aandacht nodig van onze samenleving."

Beluister het gesprek met Theo Francken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet