Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

De Croo wil antwoorden over toekomst Brussels Airlines: "Wij zijn zeer redelijk geweest, nu vragen we duidelijkheid"

di 12 mei - 21:52

"Je kunt moeilijk vragen aan werknemers om een inspanning te doen om een bedrijf levend te houden als je hen ook niet uitlegt waar dat bedrijf na de coronacrisis zou kunnen terechtkomen." Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo na een overleg met de vakbonden van Brussels Airlines. De werknemers kregen te horen dat er 1.000 jobs verdwijnen.
© James Arthur Gekiere

Een donkere dag vandaag bij Brussels Airlines, waar als gevolg van de coronacrisis 1.000 jobs verdwijnen. Dat erkent ook premier Sophie Wilmès. Ze noemt het op Twitter "slecht nieuws" voor de werknemers en hun gezinnen, "in een context die al zeer onzeker is." 

lees verder onder de tweet

Wilmès ontving deze namiddag de vakbonden, samen met minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). Minister Alexander De Croo merkt in 'De Wereld Vandaag' op dat de vakbonden zich opvallend constructief opstellen. "Zij begrijpen dat er de komende jaren minder gevlogen zal worden en dat heeft een impact op het personeel."

"Niet enkel afbouwscenario"

De directie zal dus een inspanning van het personeel vragen. "Maar daar knelt vandaag het schoentje", zegt De Croo. "Je kunt moeilijk vragen aan werknemers om een inspanning te doen om een bedrijf levend te houden als je hen ook niet uitlegt waar dat bedrijf na de coronacrisis zou kunnen terechtkomen."

De regering voert met moederbedrijf Lufthansa moeizame onderhandelingen over steun voor de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf vraagt 290 miljoen euro. Maar die besprekingen lopen bijzonder moeilijk.

lees verder onder de tweet

Volgens De Croo moet Lufthansa duidelijkheid geven over twee dingen. "Ten eerste: hoe lopen de onderhandelingen met de Duitse overheid? Zij vragen daar een tussenkomst van 9 miljard. Want dat is natuurlijk belangrijk voor ons: als er geen duidelijkheid komt over het overleven van de moedermaatschappij, hoe zinvol is het dan om hier een inspanning te vragen? En ten tweede: wat is het toekomstperspectief van brussels airlines hier in Brussel?"

Duidelijkheid

De regering zet ook een aantal voorwaarden tegenover eventuele financiële steun. "Je kunt moeilijk geld vragen aan de overheid en dan zeggen dat je aan niemand rekenschap wilt afleggen."

Het is belangrijk dat er in Brussel een luchtvaartmaatschappij is die ons verbindt met de rest van de wereld.

"Het is belangrijk dat er in Brussel een luchtvaartmaatschappij is die ons verbindt met de rest van de wereld". "Wij willen een knooppunt in de wereld zijn. Dan moet je wel zorgen dat mensen hier kunnen geraken. Tewerkstelling is een tweede element. Het derde is een omschakeling naar een milieuvriendelijker manier van werken. En het sluitstuk is: hoe zorg je ervoor dat beloftes worden nagekomen?"

Hoog tijd om die langetermijvisie nu op tafel te leggen, benadrukt De Croo. "Wie dat niet heeft, is sowieso een vogel voor de kat."

Beluister het gesprek met Alexander De Croo in 'De Wereld Vandaag'

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet