Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Culture Club

De cultuurtips van Bieke Depoorter

vr 23 apr. - 0:40

Fotograaf Bieke Depoorter bespreekt vandaag haar fotoreeks 'Agata' tijdens Culture club live. Deze reeks was een ware zoektocht naar identiteit en naar de complexe relatie tussen de fotograaf en de gefotografeerde. Speciaal voor jou verklapt ze haar cultuurtips.
Bieke Depoorter


Documentaire

Vlaamse arabist Ruth Vandewalle woont al tien jaar in Egypte. Ondanks de heersende dictatuur wil Ruth er niet weg. Tien jaar na de opstand op het Tahrirplein in Caïro gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar Egyptische generatiegenoten. Ruth volgt in '#thisisegypt2' haar vrienden die allemaal hun eigen weg naar onafhankelijkheid zoeken binnen de beperkingen die er in Egypte zijn. '#thisisegypt2' is een documentaire over aanpassen, omdenken en negeren, in een land waar ‘gewoon je ding doen’ tot kunst is verheven.
 

Boek

'The Adventures of Guille and Belinda and The Illusion of an Everlasting Summer' is Alessandra Sanguinetti’s terugkeer naar het platteland van Argentinië naar de twee nichtjes Belinda en Guillermina. De twee meisjes waren het onderwerp van haar eerste boek in de serie: 'The Adventures of Guille and Belinda and The Enigmatic Meaning of Their Dreams'. In dit tweede deel, volgen we Guillermina and Belinda van hun veertien tot hun vierentwintigste. In deze periode bewandelde ze het fluïde gebied tussen adolescentie en jongvolwassenheid, dit nog steeds omgeven door de dieren en de landelijke omgeving. Het boek toont het dagdagelijkse leven van de twee nichtjes terwijl ze de jonge liefde, zwangerschap en moederschap ervaren. Op dezelfde manier voelen we een verschuiving in Sanguinetti's relatie tot de nichtjes en het werk dat ze maken: van geïsoleerde jeugd samenwerkers tot drie vrouwen met levens die zich in verschillende richtingen vertakken. Hoewel het verstrijken van de tijd een van de meest voelbare spanningen in deze foto's is, verdiept An Everlasting Summer Sanguinetti's verkenning van de tijdloze, universele taal van vrouwelijke intimiteit en vriendschap.
 

Film

Met deze debuutfilm 'Calvaire' maakte Faebrice Du Welz meteen een verpletterende indruk, die u waarschijnlijk ook niet onberoerd laat. De deels in België opgenomen horror film vertelt het verhaal van Marc Stevens. Marc is een charmezanger die na een optreden in een bejaardentehuis autopech krijgt en verdwaalt in een bos. Hij komt daardoor terecht in de hermetische samenleving van een Ardeens dorp. Wat volgt is het begin van een echte lijdensweg. Met deze debuutfilm 'Calvaire' maakte Du Welz meteen een verpletterende indruk die u waarschijnlijk ook niet onberoerd laat.
 

Festival

In Kortrijk vindt momenteel het fotofestival 'Track & Trace' plaatst. Zes weken lang kunnen bezoekers zich laten onderdompelen in fotografie en verhalen. Bieke zelf heeft er ook haar solotentoonstelling, net zoals haar vriend Sebastian Steveniers.


Hooligans zijn grotendeels verdwenen uit Europese voetbalstadions. Hun strijd is echter nooit gestopt. In afgelegen bossen ontmoeten de teams elkaar op een georganiseerde manier, met duidelijke regels en onder strikte geheimhouding. Enkele jaren geleden wil Steveniers als documentairemaker zelf toegang krijgen tot deze subcultuur. De zoektocht verslindt hem onverwacht. Hij werd gearresteerd tijdens het fotograferen van één van de vechtpartijen. 'Bosfights' illustreert hoe onvoorspelbaar het creatieve proces kan verlopen. Even lijkt het project voor de fotograaf te eindigen in een gevangeniscel.

Meer informatie over Track & Trace vind je via trackandtracekortrijk.be 
 

Podcast

In 2017 bracht radiomaker Kaitlin Prest een mini podcast serie genaamd "No" uit over haar persoonlijke strijd om seksuele toestemming te begrijpen en erover te communiceren. Die show, die duikt in de ervaring, moment voor moment, van het navigeren door seksuele intimiteit, raakte een snaar bij velen van ons. Het is prachtig, diep persoonlijk, en ongelooflijk doordacht. Van rondetafelgesprekken op universiteiten tot een BDSM-workshop, ze verkent de grijze gebieden van toestemming en gaat op zoek naar antwoorden in de nasleep van #MeToo.
 

Videoclip

We hebben er lang op moeten wachten maar Charlotte Adigéry heeft nieuw materiaal uitgebracht. 'Bear With Me (and I'll stand bare before you)' is een nummer dat Charlotte samen met Bolis Pupul tijdens de lockdown. "Het gaat over de angsten als artiest in deze vreemde tijden. Plots viel alles stil. Terwijl gaat het ook over de confrontatie met jezelf en de mensen rondom je. Maar ik ben de lockdown ook wel dankbaar, ik heb er veel uit geleerd."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet