Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

De cultuurtips van Dimitri Verhulst

vr 7 jun. - 2:01

Het was al even geleden dat Dimitri Verhulst een boek had uitgebracht maar eindelijk is zijn nieuwe er: 'De Pruimenpluk'. Verhulst geeft de spanning tussen weg willen van alles en iedereen en toch niet alleen kunnen zijn prachtig weer. Zeker de moeite om te lezen! En als je dat hebt uitgelezen, raadt hij nog twee andere boeken en een plaat aan. Ontdek ze hier!
Dimitri Verhulst in de studio

1. 'Mijn kleine oorlog' - Louis Paul Boon

De iconische zin 'Schop de mensen tot ze een geweten hebben' komt uit dit boek van de Vlaamse auteur Louis Paul Boon. De originele versie kwam uit in 1947 maar het is net heruitgebracht met een nieuw voorwoord van Rudi Vrancxk.

Dimitri Verhulst was uitgenodigd om de boekpresentatie van de heruitgave voor te gaan maar er was niemand aanwezig. Volgens Dimitri komt dat door het erotische werk van Boon: dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen een beeld hebben van Boon dat hen niet aanstaat waardoor ze zijn boeken niet gaan lezen. Ofwel kennen ze het werk al en komen er de deur niet voor uit.

Compleet onterecht volgens Dimitri Verhulst: 

Ik heb het ondertussen vier keer gelezen en het is fenomenaal. Louis Paul Boon heeft daadwerkelijk meesterwerken geschreven en Mijn kleine oorlog is er daar een van.

cover van het boek van Louis Paul Boon - Mijn kleine oorlog

cover van het boek van Louis Paul Boon - Mijn kleine oorlog

2. Machten der duisternis - Anthony Burgess

Als je begint met lezen, begin je met de grote namen en grote boeken, en dan gaat het allemaal neerwaarts. Twee jaar geleden kwam ik dan toch Machten der duisternis tegen en het was fantastisch.

De Britse schrijver Anthony Burgess, beter bekend van A Clockwork Orange is een echte man van de taal en volgens Dimitri Verhulst een geweldige schrijver. Op een bepaald moment schrijft Anthony Burgess in Machten der duisternis over muziek: een personage dat houdt van walsen. Verhulst ontdekte dat het personage in walsen praat, in driekwartsmaat. 

Het duurt een tijdje voor je het beseft maar een keer je de taalspelletjes van Burgess doorhebt, is het fenomenaal om te lezen.

cover van het boek

cover van het boek

Verhulst was zo onder de indruk van het talige muzikale talent van Burgess dat hij wat onderzoek heeft gedaan naar Burgess als muzikant. En de getalenteerde schrijver blijkt ook een getalenteerd componist te zijn. Ontdek zijn muziek hier:

3. Too Noisy Fish - Furious Empathic Silence

We hebben zo'n schitterende jazz in België momenteel en dan staat vooral de jongere generatie in de picture. Maar af en toe moeten we eens naar de oudjes luisteren.

Het Vlaamse jazztrio Too Noisy Fish heeft de wereld rondgereisd en hun pluimen verdiend. Of zoals Dimitri Verhulst zei: ze weten wel waar de do ligt. Hun meest recente plaat Furious Empathic Silence is volgens Verhulst een echte oorwurm die boordevol energie zit:

Het eerste nummer komt bij de eerste aanslag op de piano meteen binnen. De energie is fantastisch.

Hier is al een voorproefje:

Beluister het volledige interview van Dimitri Verhulst in Culture Club hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet