Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Culture Club

De cultuurtips van Martin Heylen

vr 19 okt. - 14:48

Televisiemaker Martin Heylen -Zelfde deur, twintig jaar later- is te gast bij de uitzending van Culture Club, live vanuit het Guislainmuseum in Gent. Hij schotelt ons zijn beste cultuurtips voor: het Festival van de Gelijkheid, een boekentip, Kamagurkistan en de vaak onderschatte eetcultuur in ons land.
Televisiemaker Martin Heylen

Het festival van de gelijkheid 

Op 13, 14,  en 15 december 2018 palmt de zesde editie van het Festival van de Gelijkheid de Vooruit in Gent in. Drie dagen lang streeft het festival naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid met een programma vol panels, sofababbels, docu's, films, boekenclubs, muziek, poëzie en slam, workshops, expo, illustratie, geef- en ruilinitiatieven, theater, performance … Het volledige programma vind je hier.

Tijdens het weekend gaat Martin Heylen in gesprek met een aantal interessante praatgasten. Voor de voorbereiding van het Festival leest Martin nu "Een duiker op Mars" van journalist Lander Deweer.
Het is een slow journalism boek over het Syndroom van La Tourette. Interessant om te weten is dat 1 op de 100 mensen in ons land daarmee te kampen heeft.

duiker op mars

duiker op mars

Kamagurkistan


Nog tot 28 oktober kan je naar Het Noord Brabants Museum in 's Hertogenbosch voor een tentoonstelling met het werk van Kamagurka. In Kamagurkistan stap je volledig in de surreële wereld van Kama. Kamagurkistan is een land, je moet er in met een stempel en een geldig visum.

 

Onze eetcultuur: we zijn er niet trots genoeg op


Heylen: "Genieten van fijne eetadresjes, nieuwe ontdekkingen doen op culinair gebied, is een van mijn enige echte hobby's naast mijn televisiewerk."
Volgens Martin doet zich een merkwaardige trend voor: We worden alsmaar globaler, maar we leven en eten alsmaar lokaler. Ook de schoonzoon van Martin opende onlangs een eethuisje in Gent. Hij gaat er superlokaal en creatief aan de slag met voedsel dat hij vers koopt op de markt in Ledeberg en de versmarkt. Martin vindt de eetcultuur van de stad Gent in het bijzonder interessant. Sedert enkele jaren vonden de Flemish Foodies er ook een plek.

De Grote Post in Oostende


Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende en het daarbijhorende Cultuur Café is bijna de tweede thuis voor Martin Heylen. Hij maakte er ook al enkele straffe producties samen met creatieve makers en inwoners van Oostende. Zo was er twee jaar geleden 'Visserij'. Dat was een avondvullend programma over leven, wonen en houden van Oostende. Martin Heylen maakte er ook een eigen voorstelling: 'Message in a Bottle' was een unieke voorstelling met levensliederen en -verhalen, geïnspireerd op de gedachte dat elke mens soms zijn eigen onbewoond eiland is.

De ardennen en de Abdij van Orval


De Ardennen en het domein van de abdij van Orval hebben voor Martin een bijzondere betekenis. Ooit maakte hij een spraakmakende aflevering van 'God en Klein Pierke' over het kindermisbruik in de kerk daar, samen met Kardinaal Godfried Danneels.
Maar de abdij blijft een geweldige plek om heen te gaan. Het is een plek waar je met een vol hoofd helemaal leeg kan worden, of omgekeerd, als je je helemaal leeg voelt, weer vol inspiratie te lopen.  Martin houdt ook van wandelen om tot rust en inspiratie te komen, bomen, bos, natuur. "Het lijkt evident maar we doen het te weinig."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet