Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Culture Club

De cultuurtips van Otto-Jan Ham

ma 5 okt. - 15:40

Welk boeken moet je gelezen hebben? Welke film moet je gezien hebben? Welke theatervoorstelling is absoluut de moeite waard? Otto-Jan Ham deelde zijn cultuurtips in 'Culture Club' en zwierde er nog een fijne serietip bovenop.
Otto-Jan Ham

'Hi My Name is Jonny Polonsky', dat is de naam van de nieuwe documentaire gemaakt door Otto-Jan Ham. Het gaat over de ontmoeting met zijn jeugdidool Jonny Polonsky. Otto-Jan wil weten waarom hij 25 jaar later niets meer over hem heeft gehoord. Zijn doel is dan ook om Jonny Polonsky terug in de ‘spotlights’ te zetten, maar dat loopt minder soepel dan verwacht. Naar aanleiding van de première van de documentaire op DOCVILLE was Otto-Jan te gast bij ‘Culture Club’. Dit zijn zijn cultuurtips:

1. Beeldende kunst: de ‘Balloon Dogs’ van Jeff Koons

Otto-Jan zou er geen problemen mee hebben om een groot standbeeld in zijn woonkamer te zetten. En het liefste dan nog een ‘spuuglelijk’ en grotesk ding, zoals hij het zelf verwoord. De reden daarvoor is zijn gasten eigenlijk een beetje verrassen dat ze even verstijfd zouden staan kijken. Jeff Koons is niet enkel bekend van zijn ‘Balloon Dogs’, misschien nog bekender en groter is de ‘Bouquet of Tulips’ die hij maakte naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van 2016.

Meer werk vind je op de website van Jeff Koons

(lees verder onder de video)

2. Theater: ‘Geef mijn hand terug’ door Joris Van den Brande en Joris Hessels

Otto-Jan is een grote liefhebber van theater, maar nooit heeft een stuk hem doen huilen. Totdat hij het theaterstuk ‘Geef mijn hand terug’ zag. Het waargebeurde verhaal gaat over Jan de Brabander die kampt met de ziekte Parkinson. Doorheen de voorstelling zie je hoe zijn beste vriend en hij met die ziekte proberen om te gaan. Centrale thema’s zijn dan ook vriendschap en communicatie. Voor Otto-Jan is het pakkend omdat hij Jan persoonlijk kent en hij ook een vader is van jonge kinderen.

In 2021 zijn nog twee voorstellingen in Bronks te zien. Meer info vind je op Bronks.be.

3. Boek: ‘Nederland onder het systeemplafond’ van Marcel Van Roosmalen

Eén van de boeken die Otto-Jan cadeau doet aan vrienden of familie is ‘Nederland onder het systeemplafond’. Hij houdt van het cynisme. Het boek is een bundel van verhalen die het systeemplafond in beeld brengt. De schrijver Marcel Van Roosmalen doet dit samen met de fotograaf Jan Dirk van der Burg.

4. Boek: ‘De meeste mensen deugen: een nieuwe geschiedenis van de mens’ van Rutger Bergman

Het tweede boek dat Otto-Jan Ham aanraadt, is ‘De meeste mensen deugen: een nieuwe geschiedenis van de mens’. Het boek werd vertaald in 30 talen en is dus wereldwijd bekend. De auteur Rutger Bergman weerlegt het idee dat mensen van nature slecht zijn door zowel inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie.

5. Boek: ‘How to change your mind’ van Michael Pollan

Naar aanleiding van het Canvasprogramma ‘Brain Man’ dat hij vorig jaar samen met Bart Van Peer maakte, las Otto-Jan Ham het boek ‘How to change your mind’. Hij had meer uitleg nodig over de magic mushrooms die hij voor het programma ging proberen. Otto-Jan zegt van zichzelf dat hij niet zo goed is in wetenschappen, maar heeft wel een grote interesse. Hij was blij verrast door het boek, omdat het een heldere uitleg geeft waardoor iedereen het kan begrijpen.

6. Film: ‘Tenet’ van Christopher Nolan

De laatste film die Otto-Jan in de cinema zag, is de Amerikaanse actiethriller 'Tenet'. Het gaat over een protagonist die de wereld moet redden van de ondergang. Tenet speelt zich af in een schemerwereld buiten de bestaande tijd. Zelf verstond Otto-Jan niet veel van de film, maar toch verdient het een plaatsje in zijn lijstje van cultuurtips. Op dit moment is de film nog steeds te bekijken in Kinepolis!

7. Podcast: ‘De Rode Lantaarn’ van Het is Koers

Als sportliefhebber raadt Otto-Jan een podcast aan van Het is Koers: 'De Rode Lantaarn'. De podcast brengt een frisse kijk op de wielersport. Drie liefhebbers praten met een ex-wielrenner of expert. Otto-Jan is fan omdat de podcast het perspectief van een buitenstaander geeft. Het geeft een goed tegenlicht tegen het chauvinisme dat soms rond de wielersport heerst. Beluister de afleveringen hier.

8. Serie: ‘Succession’ van Jesse Armstrong

De enige serie die Otto-Jan Ham kon bingewatchen, is de serie 'Succession'. Bij andere series is hij snel afgeleid, of hij vindt dat ze te lang duren. Daarnaast heeft hij ook niet veel tijd.

De spanning en de ongemakkelijkheid die Otto-Jan Ham voelde bij 'Succession', maakt de serie net beter dan al die andere series die hij ooit zag. 

Otto-Jan Ham is niet de enige fan, de serie kreeg ook een Emmy-award voor 'Beste Dramaserie'. 

Bekijk de trailer:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet