Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Culture Club

De cultuurtips van Rinus Van de Velde

vr 13 sep. - 12:28

Beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde toont nieuw werk en heeft voor het eerst een film gemaakt. Je kan het resultaat gaan zien bij Tim Van Laere Gallery tot midden oktober. In 'Culture Club' inspireerde Rinus ons met enkele verrassend auditieve cultuurtips.
rinus van de velde

De allereerste film van Rinus heet 'The Villagers'. Naast de film worden ook enkele nieuwe houtskooltekeningen, kleine kleurtekeningen en drie decorsets uit de film tentoongesteld. De realistische productie van de film staat in schril contrast met de levensgrote, uit karton gemaakte decors waarin alles plaatsvindt - en de fictieve personages die worden gespeeld door Rinus Van de Velde zelf en zijn vrienden.

Stap in de wereld, de decors en het hoofd van Rinus Van de Velde tot 12 oktober 

Vorig seizoen kon 'Culture Club' Rinus interviewen in een van zijn levensgrote decors, een Amerikaanse diner. Bekijk het filmpje hieronder

1. Calvin Tomkins - The live of the artists, collected profiles

Recent is er een nieuw boek verschenen bij Phaidon. 'Het verzameld werk van Calvin Tomkins, The live of the artists, collected profiles'. Het is een cassette met 6 boeken erin. Prachtig vormgegeven. Het bevat alle stukken die Tomkins schreef voor The New Yorker over de kunstenaars die hij ontmoette. Tomkins is een geweldige schrijver en schrijft heel bevattelijk over kunst en de personen achter de kunstwerken. Voor Rinus is die biografische inslag met tal van anekdotes heel interessant. Zeker een aanrader.

Calvin Tomkins

Calvin Tomkins

2. Open, de (auto)biografie van Andre Agassi

De biografie is ook als  luisterboek te verkrijgen via audible.com.

Het is een van de beste boeken dat ik ooit las denk ik. Het gaf me inzicht in wat ik me al heel lang afvroeg, hoe het zou zijn om een toptennisser te zijn.

Het boek gaat veel verder dan tennis alleen, het gaat ook over het leven, hoe om te gaan met succes en nederlagen. Over de liefde, het vaderschap,...

Biografie Agassi

Biografie Agassi

3. De documentaires van Werner Herzog

Er is een nieuwe box uit met de documentaires van Werner Herzog, NEW DVD Edition III 13 DVD. 

De box bevat 13 DVD's met heel veel documentaires op. Rinus kocht jaren geleden de vorige editie en is er nog steeds mee bezig.

Herzog is voor mij een van de belangrijkste filmmakers vandaag de dag. Zijn documentaires zijn fictie en zijn fictiefilms zijn documentaires 

DVD Werner Herzog

DVD Werner Herzog

4. audible.com -een website vol luisterboeken.

Volgens Rinus zit de toekomst verborgen in deze website: luisterboeken verlichten het fileleed en het onderweg zijn. Luisterboeken maken het wachten aangenamer. 

Rinus luisterde onlangs naar :

  • de boeken van A.M. Homes

tijdens het tekenen luisterde ik op aanraden van mijn assistent naar This Book Will Save Your Life. 

Na het te beluisteren heb ik haar volledig oeuvre aangeschaft.
Homes schrijft fictie die bijzonder filmisch is. Het is tragi-komisch, het leest alsof je  kijkt naar een Hollywood-film.

  • 'Mad Echantment' van Ross King over Monet die aan het eind van zijn leven in zijn tuin in Giverny prachtige doeken schildert tijdens de oorlogsjaren.
  • Alles van Kurt Vonnegut, en vooral dan 'Bluebeard' Het boek gaat over een gefrustreerde mislukte abstract expressionistische kunstenaar.
  • 'Savage Detectives' van Roberto Bolano. Ongelofelijk boek waarin Bolano's alter ego op zoek gaat naar een vermiste dichter. Fictie en realiteit verweven zich met elkaar. 
This book wil save your life

This book wil save your life

5. PODCAST

Rinus luistert niet alleen naar boeken, hij verwent zijn oren ook met goeie podcasts, zoals:

'Het Marathoninterview' is een radioprogramma van de VPRO dat bestaat uit een interview van enkele uren (aanvankelijk meestal vijf, later drie).
De uitzendingen vinden plaats in vakantietijd: de zomervakantie en de kerstvakantie. Het eerste Marathoninterview werd uitgezonden op 4 juli 1986

Tijdens het tekenen luister ik meestal altijd hiernaar. Het is een bijna oneindige verzameling van diepteinterviews (ze duren 3 uur) waarin ik vaak de geinterviewde niet eens ken
maar na 3 uur merk dat het altijd opnieuw boeit. Het beperkt zich niet enkel tot cultuur en alle gebieden die aan bod komen blijken interessant.

  • Yous en Yay podcast: maandelijkse interviewreeks van 2 Nederlandse rappers die praten met gasten in een ongedwongen sfeer. 
  • 'The Chernobyl Podcast': een podcast waarin de maker van de reeks uitleg geeft bij elke aflevering over wat echt en wat niet echt is. fantastisch om na het bekijken van de serie als

extra te beluisteren.

6. 'Inherent Vice' van Paul Thomas Anderson

De film is gebaseerd op het fantastisch boek van Thomas Pynchon. Een soort labyrintische film over een detective waaraan niet echt een touw is aan vast te knopen.
Het zijn stuk voor stuk heel knappe scenes. Je zoekt constant als een detective naar een verhaal of een oplossing maar die is nooit perfect sluitend.

Rinus houdt ook van alle films van Alex Van Warmerdam. Van Warmerdam bouwt zijn eigen decors, zijn films spelen zich af in zijn zelf ontworpen universum.

Rinus kijkt uit naar de nieuwe film van Wes Anderson in 2020: 'The French Dispatch'.

7. Het werk van Mika Rottenberg, Paul Mc Carthy, Liu Xiaodong en Tal R. 

Rottenberg is vooral bekend van haar films die zich ook afspelen in een vreemd zelf gebouwd universum.

Vorig jaar zag ik een tentoonstelling van Mika Rottenberg in Kunsthaus Bregenz. Het is een super knap museum, van Peter Zumthor.

De laatste jaren zag Rinus twee heel knappe tentoonstellingen in de Kunsthalle Düsseldorf:  Liu Xiaodong en Tal R.
Dat zijn twee van mijn favoriete schilders. Tal R heeft volgend jaar een tentoonstelling bij Tim Van Laere in Antwerpen. 

Rinus heeft ook geweldige herinneringen aan de Paul McCarthy-tentoonstelling in het SMAK, 12 jaar geleden.

Dat zal als een ijkpunt in mijn geheugen gegrift blijven. Heel het museum was 1 totaalinstallatie. Nooit voorheen zag ik een kunstenaar met zo een volledig oeuvre die een heel museum kon vullen en omtoveren.

Werk van Mika Rottenberg

Werk van Mika Rottenberg

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet