Culture Club
De cultuurtips van Stephan Vanfleteren
vr 25 okt. - 2:33

1. Amenra wordt 20
Ze groeien zo snel op. Deze post-metal band uit Kortrijk blaast 20 kaarsjes op de taart uit dit jaar. Het lijkt nog maar gisteren dat Stephan Vanfleteren de cover voor Mass IV ontwierp (de tijd vliegt; het was eigenlijk al 2 jaar terug, in 2017). Frontman Collin H. van Eeckhout vertelde dat hij al jaren geïntrigeerd was door het oeuvre van Vanfleteren. Toen het gevoel wederzijds bleek, besloten de frontman en de fotograaf om samen het archief in te duiken. De iconische zwaan –die volgens Collin hun muziekstijl belichaamt- was het resultaat.

Voor hun 20ste verjaardag stelt de band daarom “De Kroone” voor, een veelzijdig programma in het cultuurcentrum van Menen. Hierin blikken ze terug op hun muzikale carrière. Wat mogen bezoekers verwachten? Wel, een artistieke tentoonstelling; performances; concerten; dans… maar vooral een intense totaalervaring!
Voor wie dit als muziek in de oren klinkt: https://www.dekroone.be/
2. The World of Bruegel in Black and White
Ook deze week blijft Bruegel populair (al spelde we zijn naam toen op een andere manier). Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien deze Brabantse meester vol verrassingen zit. Of zoals de webpagina van Brussels Museums vertelt: “Bruegel is niet wie u denkt…” Inderdaad, Pieter ontpopte zich in de Renaissance als een veelzijdige kunstenaar. In onze tijd mag hij dan wel een wereldberoemd schilder zijn; maar fans uit de 16e eeuw kende hem vooral door zijn prenten. Dankzij KBR zijn die werken nu te bewonderen in de tentoonstelling 'The World of Bruegel in Black and White'. De kans dus om een andere kant van onze favoriete schilder te leren kennen!
3. Collectie onder constructie
Wie zijn verleden kent, kent zijn toekomst. Dat kan het project ‘Collectie onder constructie’ zeker beamen. Met behulp van enkele donaties stak Museum Dr. Guislain een oude collectie in een nieuw jasje: 'De geschiedenis van de psychiatrie'. Deze (nu geüpdatete) expo, blikt terug op de vroegere geestelijke gezondheidszorg. Bezoekers kunnen hier meer leren over de (wellicht gedateerde) manier waarop men vroeger met geestziektes omging. Met haar unieke kijk op het verleden neemt het museum dus deel aan het actuele debat rond mentale gezondheid. Wat deden we vroeger fout, en wat doen we vandaag beter? En belangrijker, wat kunnen we leren uit ons verleden?
