Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Culture Club

De cultuurtips van Wannes Cappelle

za 14 nov. - 8:33

Wannes Cappelle heeft een nieuwe plaat: Samen met klassiek pianist Nicolas Callot is er ‘Kom, benevelt mie!’ De twee baseerden zich op het werk van de Oostenrijkse componist Franz Schubert. Op de plaat leer je de frontman van ‘Het Zesde Metaal’ kennen op een meer kwetsbare manier. Dit zijn de cultuurtips van Wannes Cappelle.
Wannes Cappelle

1. Film: ‘Knives Out’

‘Knives Out’ werd hem zelf getipt door de regisseur Bilall Fallah. Wannes Cappelle werkt nu samen met het duo Bilall en Adil aan zijn televisieproject ‘Grond’. De film kwam ter sprake toen ze aan het zoeken waren naar nog wat extra wendingen in de serie. Het gaat over de moord op de 85-jarige detectiveschrijver Harlan Thrombey. De detective Benoit Blanc, gespeeld door de bekende Bond-acteur Daniel Craig, krijgt de taak de moord op te lossen.

 

De film is een schoolvoorbeeld van scenariële twists. Het zit vol heerlijke personages en heeft ook nog een keer een geniaal plot.

— Wannes Cappelle

2. Film: ‘Le Grand Voyage’ 

Ook deze film werd getipt door een collega waarmee hij schreef aan de serie ‘Grond’: Zouzou Ben Chikha.

Een film over hoe de reis belangrijker is dan de bestemming, over een generatiekloof en familiebanden.

— Wannes Cappelle

De film vertelt het verhaal van twee moslimmannen die op bedevaart gaan. Samen met zijn vader reist Reda, een jonge Fransman van Marokkaanse afkomst, met de auto naar Mekka. De verstandhouding tussen de twee is niet optimaal, maar door de reis komen ze dichter bij elkaar.

3. Documentaire: ‘Rabot’ 

De documentaire ‘Rabot’ mocht niet op het lijstje van de zanger ontbreken. Het toont ons een achtergestelde buurt in Gent waar een groot sociaal woonblok staat. Het is een blok waar mensen van het dak springen als ze geen uitweg meer zien, maar in het gebouw wonen ook mensen die geen andere woning vonden. regisseur Christina Vandekerckhove maakt een tijdsdocument van de buurt en de bewoners op het punt dat de woontoren moet verdwijnen voor nieuwbouw.

4. Boek: ‘At Home’ van Bill Bryson

De volgende tip is een boek dat al enkele jaren bij Wannes Cappelle in de boekenkast stond. ‘At Home’ gaat over de heel normale activiteiten in het leven. De schrijver maakt een reis door de kamers van zijn eigen huis, een pastorie uit 1851 in Norfolk. Het helpt hem te bedenken hoe de gewone dingen in het leven tot stand kwamen. Het resultaat is een boek dat verhelderend en vermakelijk is.

Dankzij de verplichte vakantie die ik nu heb, kan ik eindelijk eens in de boeken duiken.

5. Muziek: ‘Polorum regina’ van Jordi Savall

Ook aan muziektips mag het natuurlijk niet ontbreken. De zanger tipt graag het stuk ‘Polorum regina’, letterlijk vertaald ‘Koningin van het firmament’. Het is één van de liederen dat opgetekend werd in het Llibre Vermell de Montserrat. Het bedevaartsoord ligt nabij Barcelona. Het lied werd daar aangeboden aan de pelgrims zodat ze geen schunnige liederen zouden zingen.

De lange melodie bracht mij meteen in vervoering. Het mantrische, meditatieve karakter van de kadans spreekt mij enorm aan.

— Wannes Cappelle

6. Muziek: Muzikant Connan Mockasin

De Nieuw-Zeelandse Connan Mockasin is een psychedelische popmuzikant. Wannes Cappelle leerde hem kennen door zijn platenbaas van ‘Unday’. Ook dit werkt heel meditatief. Je wordt volgens de frontman van ‘Het Zesde Metaal’ volledig in zijn muziek gezogen. Hij vindt het ook passend voor de tijd waarin we nu zitten. De lockdown die precies eindeloos lijkt te duren.

De manier waarop hij zingt is lachwekkend, maar ook heel eerlijk en ontwapenend.

7. Muziek: Band ‘The Blaze’

Ook zijn laatste muziektip relateert de zanger met de serie ‘Grond’ waar hij nu mee bezig is.

De ‘urban’ en multiculturele sfeer past bij de omgeving waar ik het laatste jaar in ondergedompeld werd: de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek.

Wannes leerde de band ‘The Blaze’ pas heel recent kennen wanneer hij op tweedaagse was met één van zijn beste vrienden. Het is een Frans muziekduo dat een grote focus legt op hun videoclips. Dit omdat één van hen ook film studeerde in Brussel. De link tussen beeld en muziek is voor hen cruciaal.

8. Podcast: De Correspondent

Wannes Cappelle is grote fan van de podcasts van ‘De Correspondent’.

Journalistiek die niet de waan van de dag volgt. De stukken zijn diepgravend, opbouwend en zoekend naar oplossingen.

In ‘Goede gesprekken’ gaat Lex Bohlmeijer in gesprek met inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Je kan er ook naar een podcast luisteren waar vreemden met elkaar in gesprek gaan: ‘Ontmoetingen met onbekenden’. En nog meer. De verschillende podcasts zijn te vinden op de app of de website van ‘De Correspondent’.

9. Podcast: Bob

Het was de eerste keer dat een podcast me zo in zijn greep had.

Als laatste tipt hij graag de podcast ‘Bob’. Met Kerst - op bezoek bij zijn schoonzus in Kopenhagen - beluisterde de zanger hem in enkele dagen. Het is volgens Wannes Cappelle het ideaal kerstverhaal. De podcast zelf gaat over een oude dame Elisa die verliefd is op Bob, een man waar de drie dochters nooit van gehoord hadden. Ze zijn vastbesloten om te ontdekken wie Bob is en of die wel echt bestaan heeft.

Beluister hier de zes afleveringen.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet