Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Allez Allez

De Dikke Delvaux aflevering 321: Kaz Lux

vr 8 dec. - 10:36

Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Of toch bijna, want deze week stak hij eventjes de grens over. Bij de biografie van Kaz Lux, kwam onuitgegeven materiaal uit mét enkele bekenden uit de Belpop geschiedenis.
Kaz Lux - Rock-Adel Verplicht

Zo zorgt Jan Delvaux voor een primeur op Radio 1 met het materiaal van Kaz Lux uit 1986. Werkten daar aan mee: oa. Jean-Marie Aerts, Jean Blaute, Marc Bonne en Reggie (bekend van Last night a DJ saved my life en Technotronic). Beluisteren kan op het einde van dit fragment: 

Wat extra achtergrond bij deze Nederlands-Belgische popgeschiedenis en primeur: er is een biografie uit over Kaz Lux, samen met een cd met het onuitgegeven materiaal uit de jaren tachtig. 

Kaz Lux, Nederlandse rocker van Poolse afkomst, uit de gouden generatie van de jaren zeventig met bands als Golden Earring, Focus, Shocking Blue of Earth & Fire. In België was er toen niet veel meer dan wat sluimerende, elektrische kleinkunst van Raymond en The Pebbles. "We hadden niet zo'n rock'n roll generatie", aldus Jan Delvaux.

Kaz Lux zat bij Brainbox, een groep waarvan wel eens gezegd wordt dat ze de Nederbeat hebben ontmaagd met dit nummer:

Eén van de eerste straffe rocknummer met typerende stem van Kaz Lux. Gitarist Jan Akkerman verliet later Brainbox op Focus te beginnen. 

Wat later krijgt Kaz Lux telefoon van Jean-Marie Aerts uit Kessel-Lo, die speelde bij Bien Servi met Raymond van het Groenewoud. Er volgden repetities met Bien Servi, ook Jean Blaute kwam mee repeteren. Snel volgden plannen voor een plaat, maar die gingen niet door omdat er het plotse succes kwam van "Meisjes" van Raymond van het Groenewoud. Die wilde zijn band terug, al werd het onder een nieuwe naam Millionaires en met een nieuwe gitarist Jean Blaute.

Jean-Marie Aerts blijft wel werken met Kaz Lux en vriendschap blijft. Aerts begint kort erna met TC Matic en met Arno te werken. Midden jaren tachtig neemt Kaz Lux nog eens contact op met Aerts en ze maken een nieuwe plaat, maar die opnames bleven liggen en stof vergaren. Tot nu. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet