Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"De donut is de E19 onder de koffiekoeken”

wo 17 jun. - 15:23

Gisteren moest de politie ingrijpen bij de eerste Dunkin' Donuts in België. Tientallen donutfans kwamen samen om hun favoriete snack te halen, wat in coronatijden op onbegrip stuitte. Ook bij Bas Birker.
Bas Birker is geen fan van donuts.

Liefste landgenoten,

Terwijl u in bad lag met geurkaarsjes en de Dag Allemaal of, zoals ik, het huis opruimde omdat de kuisvrouw kwam, moest de politie Antwerpen gisteravond alweer een illegale samenscholing uiteendrijven.

Het betrof hier geen demonstratie tegen politiegeweld, racisme of de regering, luisteraars. Er stond een rij van donutfans.
Dat bestaat blijkbaar. Fans van de donut. De E19 onder de koffiekoeken. U hebt er wel eens zien liggen, in het verdomhoekje van uw bakker.
Donuts zijn gehandicapte smoutebollen uit Amerika. Dat kun je zien, want er is een gat in geschoten. Waarschijnlijk omdat je bij zo’n vetbol niet kan zien wat de voor- of achterkant is. Was ik een Amerikaanse agent, ik zou ook ook schieten voor de zekerheid.

Om de opening van haar eerste vestiging in België te vieren, beloofde de Amerikaanse keten Dunkin’ Donuts een jaar lang gratis gefrituurde deegringen aan de eerste honderd klanten. Elke week een gevulde doos zoete vette plakkerigheid. Ook een manier om mensen sowieso hun handen te laten wassen natuurlijk.

Het gevolg laat zich raden. Al 21 uur voor openingstijd schoven de eerste gekken aan. Kampeermatjes werden uitgerold, samenzang werd ingezet, slaapzakken werden gewekt. Natuurlijk onder het toeziend oog van beveiliging en alles volgens de geldende afstandsregels. Mij lijkt die afstand vanzelfsprekend als niemand in je buurt wil komen.

Zelf heb ik ooit 1 keer noodgedwongen gekampeerd. Na 5 nachten op een veldbed had ik rugpijn, geen donuts en mijn dochter ingeschreven op de school van onze voorkeur. Dat vond ik een reden om mijn principes over nachtrust aan de kant te zetten. Anderen zijn met minder blij. Die liggen op de Keyserlei voor 52 doosjes hartproblemen.

De politie houdt in principe geen rekening met slechte smaak, maar greep wel in. Meer dan 100 mensen in een rij is een samenscholing en samenscholingen zijn verboden vanwege besmettingsgevaar. Logisch, dacht ik. Voor je het weet steek je anderen aan met je liefde voor obesitas met een gat in.
Maar zover had de politie niet nagedacht. Het bleek om covid-19 te gaan.
Ook logisch, dacht ik. Stel je voor dat een donutfan corona zou krijgen. Wat moeten we zonder die mensen? Wie knipt er dan de mondmaskers in Aalst op maat?

Het resultaat van het politieoptreden? De eerste 100 kregen alvast hun waardebon. Iedereen werd naar huis gestuurd. Einde actie. En om half zes vanmorgen stond er een nieuwe rij. Mensen die van donuts houden hebben een gat, in hun hoofd.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet