Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

De drie opties die de vaccinatiecampagne kunnen versnellen

di 2 mrt. - 8:47

De Hoge Gezondheidsraad bekijkt vandaag drie opties om de vaccinatiecampagne sterk te versnellen. Professor vaccinologie Geert Leroux-Roels (UGent) liet in 'De Ochtend' zijn licht schijnen over deze drie vraagstukken.
© Benoit Doppagne (Belga)

1. Kan de periode tussen de twee prikken met het Pfizer-vaccin verlengd worden naar 42 dagen in plaats van 21 dagen?

Volgens professor Geert Leroux-Roels is het zeker mogelijk om het interval te verlengen. Wel moet dan bekeken worden of dit een impact heeft op de aansprakelijkheid, want in de bijsluiter staat dat er tussen de twee prikken 21 dagen moeten zitten. Leroux-Roels wijst erop dat dit interval bedacht is om destijds heel snel vooruit te kunnen gaan in de ontwikkeling van het vaccin. “Immunologisch is hiervoor geen harde grond.”

Volgens de professor wijzen recente studies uit Israël, Schotland en het Verenigd Koninkrijk erop dat een eerste dosis van het Pfizer-vaccin al een flinke bescherming biedt tegen ernstige infecties, ziekenhuisopname en overlijden.

2. Kan het AstraZeneca-vaccin gebruikt worden voor 55-plussers?

Ook hier ziet professor Leroux-Roels weinig graten in. Hij had gehoopt dat dit vaccin al langer in gebruik zou zijn voor oudere volwassenen. De beslissing om dit vaccin niet bij 55-plussers te gebruiken, kwam er omdat er te weinig onderzoeksdata waren van het gebruik bij deze bevolkingsgroep.

Professor Leroux-Roels betreurt deze beslissing omdat hierdoor de indruk is ontstaan dat er goede en minder goede vaccins zijn, terwijl alle recente cijfers over het AstraZeneca-vaccin volgens de professor heel geruststellend zijn, ook bij oudere volwassenen. In Schotland blijken 65-plussers na 4 weken voor 94 procent beschermd te zijn. “Wat dus bijzonder goed is.”

3. De derde vraag is de moeilijkste: volstaat - voorlopig - één prik?

Professor Leroux-Roels zou dit alvast doen met de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson, en een tweede dosis uitstellen tot een latere datum. Bij gebrek aan cijfers zou hij bij de de zogenoemde boodschapper-mRNA-vaccins van Pfizer, Moderna en binnenkort misschien ook CureVac, wat voorzichtiger zijn.

Daarnaast zou professor Leroux-Roels aanbevelen om mensen die al besmet geweest zijn maar één dosis te geven. Er is namelijk gebleken dat een eerste besmetting gezien kan worden als een eerste vaccindosis. In België zou dit nu al een besparing van 770.000 vaccins opleveren.

Beluister het gesprek met professor Geert Leroux-Roels in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet