Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"De echte liefde, versmoord onder een roze kussen, made in Bangladesh"

zo 16 feb. - 8:39

Wie wordt de Held in de Week van Valentijn, net op een ogenblik dat er nog weinig liefde te bespeuren valt in de Wetstraat? Onze columniste Bieke Purnelle geeft de moed niet op. Zij beschrijft ons met plezier wat échte liefde is.
Bieke Purnelle

Beste Sint Valentijn,

Misschien is het wat ongepast om uitgerekend deze week een paar kanttekeningen te plaatsen bij de ophef rond uw feest.
Hopelijk vergeeft u me mijn vrijpostigheid.

Terwijl aan ontbijttafels her en der hartvormige boterkoeken en winterbleke aardbeien werden genuttigd om u te vieren, dacht ik na over de liefde, ook al was ik vastbesloten geweest dat vooral niet te doen en me met wereldser en constructiever thema’s bezig te houden.

Ik vroeg me af of u, die een gruwelijke marteldood stierf voor de liefde, dit kleffe feest der middenstand wel hebt verdiend.

Ik graafde in mijn geheugen naar onbevangen en verliefde tijden; hoe wij, jeugdige geliefden, dachten dat wij voor altijd waren.
Ik moet bekennen dat wij uw sterfverjaardag nooit vierden. Het leven vierden wij des te intenser. Wij vonden uw feestelijkheden eerlijk gezegd wat overbodig. Alsof ons leven niet al een feest was zonder u.

Vandaag, veel jaren en ontnuchtering later, vind ik de heisa vooral goedkoop: de geurloze rode rozen, de lelijke pluche knuffels, de kanten lingerie, de veel te dure Valentijn-menus, de roze champagne en de Swarowski-juwelen die desgewenst een fietslicht kunnen vervangen.
Liefde heeft geen uitstaans met roze troep en etentjes in schemerige restaurants, waar op de achtergrond gênante versies van My Funny Valentine galmen.

Echte liefde raapt ons op wanneer we vallen. Echte liefde zet ongevraagd koffie wanneer hij net de laatste uitschonk. Echte liefde bezorgt een wildvreemde een dak boven z’n hoofd. Echte liefde zorgt voor wie geen zorg krijgt. Echte liefde waagt z’n vel voor iemand anders. Ze is niet lustig, maar moedig. Ze is niet blind, maar ziet scherper dan het krachtigste vergrootglas.

Volgens de legende werd u gearresteerd omdat u een heidense soldaat en een christelijke vrouw huwde, tegen de wetten van de keizer in. U vond de liefde zwaarder wegen dan de wet. Ik vraag me vandaag vaker dan me lief is af wat u zou vinden van onze tijden; van onze hang naar Hollywoodromantiek terwijl we kinderen van hun ouders laten scheiden door machthebbers die van de liefde niets begrepen hebben; van onze liefdeloze reality tv over de liefde; van hoe wij de echte liefde versmoren onder een roze kussen, made in Bangladesh. Iets zegt mij dat u vertwijfeld het hoofd zou schudden.

Daarom heb ik u toch gevierd deze keer. Zonder ophef, bloemen of geschenken, maar in gedachten. Gedachten aan de echte liefde, die zich in stilte bezighoudt, ook wanneer ze wordt versmacht.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet