Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Familie...

De elektricien, de professor en de acteur: de familie Van Dyck is heel gevarieerd

vr 1 mei - 11:32

Tom, Hans en Peter Van Dyck. Drie kempenzonen die bij Ronald Verhaegen herinneringen ophalen en familieverhalen delen. De muzikale musketiers dragen het programma op aan hun vorig jaar overleden vriend Christophe Lambrecht. Prince ontbrak bijgevolg niet in deze uitzending… Maar nog talloze andere muzikale helden kwamen aan bod.
Tom, Hans en Peter Van Dyck.

Peter, Hans en Tom Van Dyck zijn drie broers die niet overlegd hebben over welke muziek ze in de uitzending wilden. Maar ze beslisten wel gezamenlijk dat deze uitzending moest worden opgedragen aan hun veel te vroeg overleden vriend, stubru-presentator Christophe Lambrecht. Op 5 mei is het al een jaar dat hij totaal onverwachts stierf, op amper 48-jarige leeftijd. Dé song van deze uitzending is er dan ook eentje van Prince, Lambrechts grote held. Het nummer 'Sometimes it snows in April' is speciaal voor hem.

Nick Cave vs. operette

De broertjes Van Dyck zijn elk een heel andere richting uitgegaan in hun leven: Peter is electricien en zette het familiebedrijf verder, Hans is professor biologie en Tom is acteur, schrijver en regisseur. Hoewel ze dus elk een heel andere richting in het leven kozen, kozen ze opvallend vaak voor het draaien van één bepaalde artiest in deze uitzending: Nick Cave. Zijn naam komt maar liefst tien keer voor op de lijstjes die de broers moesten invullen voor de uitzending. Géén fan van Nick Cave is de papa van het gezin, Hugo Van Dyck. Hij was meer een operettefan, zo vertelt hij zelf.

Tienerjaren vol lp's

Muziek was altijd wel een rode draad doorheen het leven van de gebroeders Van Dyck. "Aangezien Peter als oudste het snelste wat geld verdiende, dankzij zijn voetbal toendertijd, kocht hij vaak lp's. Daar luisterden we dan samen naar", aldus Hans en Tom. Ze hadden weinig andere opties, want van internet was natuurlijk nog geen sprake.

Lockdown-song

Tom koos ook een 'lockdown-song'. Hij koos voor 'Duw een beetje' van Jimmy Frey. "Als er iets is dat ik meeneem uit deze periode, dan is het wel dat afscheid nemen helemaal anders gaat nu", vertelt hij daarover.

Gisteren kreeg Tom te horen dat vriend en graficus Tom Hautekiet op 50-jarige leeftijd is overleden in zijn slaap. "Waar we vorig jaar een uur na het telefoontje over Christophes overlijden bij elkaar waren om troost te zoeken en te bieden, moesten we elkaar gisteren troosten over de telefoon. Dat is verschrikkelijk", vertelt Tom daarover.

De beestjes

Papa Van Dyck komt nog eens tussen in de uitzending en vertelt over de fascinatie voor beestjes van zoon Hans. Uiteindelijk werd Hans zelfs bioloog, maar hij is niet de enige die iets met beestjes had. Samen met Tom en Christophe Lambrecht hadden de mannen zelfs een natuurclubje. Christophe krijgt met een archieffragment het laatste woord in deze uitzending en vertelt over de bijnamen die de jongens voor elkaar hadden ten tijde van dat natuurclubje.

Beluister hier deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Ontdek ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet