Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Zandman

Zandman

De gescheurde partituur van Toots Thielemans

ma 20 sep. - 3:55

Waarom trad Toots Thielemans niet graag op in Antwerpen? Om dat te verklaren, moeten we naar 1978. Hij speelde er toen op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Iemand stormde naar voor en verscheurde zijn partituur. Wat is daar precies gebeurd? Je hoort het in 'Het Geheugen van de Mug', een podcast over historische verhalen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, maar die te leuk zijn om niet te vertellen.
Andreas Stynen

Ons geheugen! Wat is het waard? Wij weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera 'De Stomme van Portici' tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar … wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? En dat we in 1866 al debatteerden over ‘versoepelende maatregelen’ naar aanleiding van een epidemie?

In de nieuwe podcast 'Het Geheugen van de Mug' breiden we ons collectief geheugen uit. Koen Fillet gaat in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici van de KU Leuven en delft onbekende, historische verhalen op. Luidop vragen ze zich af waarom die fijne verhalen de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, terwijl ze te leuk zijn om niet te vertellen.

Aflevering 1: De gescheurde partituur van Toots Thielemans

Waarom trad Toots Thielemans niet graag op in Antwerpen? Om dat te verklaren moeten we terugreizen naar het jaar 1978. Thielemans speelde er toen op het Vlaams Nationaal Zangfeest. Iemand stormde naar voor en verscheurde zijn partituur. Via via kwam het gescheurde document in het archief voor nationale bewegingen (ADVN) terecht. Wat is daar gebeurd en waarom is het zo moeilijk om dat te achterhalen, ook al bestaat er een geluidsfragment van? Wat doet samen zingen met je natiegevoel? En waarom was zingen in de 19de eeuw bijna hetzelfde als een EK vandaag, hooligans inclusief? De Rode Duivels, the musical!

Koorwedstrijden van vroeger waren de voetbalwedstrijden van vandaag, supportersgeweld inclusief.

— Andreas Stynen, docent culturele erfgoedstudies aan de KU Leuven

Beluister deze aflevering van 'Het Geheugen van de Mug' op maandag 20 september in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur. Of luister via je favoriete podcast-app!

Smaakt dit naar meer? Lees dan verder in 'Het diner in de dinosaurus en andere verhalen uit de nieuwe cultuurgeschiedenis' (Jolien Gijbels & Elwin Hofman, red., ASP). Verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet