Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

De geschiedenis van de slavernij

za 21 dec. - 9:38

Je kan de slavernij geen zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensheid noemen. Het zijn bladzijden en bladzijden. Honderden bladzijden, zwart, zwart, zwart. Dick Harrison, een Zweeds historicus, heeft van die zwarte geschiedenis van de slavernij zijn levenswerk gemaakt. De drie dikke boeken die hij erover heeft geschreven werden nu samengevat in één - nog altijd dik - boek.
Dick Harrison, De geschiedenis van de slavernij, uitgeverij Omniboek

Bij het woord slavernij denk je onvermijdelijk aan Afrikanen die naar de Nieuwe Wereld werden verscheept om als werkdieren afgebeuld te worden op de katoen- en suikerplantages. Over de exacte aantallen wordt geredetwist, maar men neemt aan dat 12 miljoen Afrikanen tot slaaf werden gemaakt. Een groot stuk van De geschiedenis van de slavernij besteedt Dick Harrison daaraan. Uiteraard.

Maar er is veel meer te vertellen, want slavernij is van alle tijden en alle culturen. Er waren slaven in Europa, Azië, Afrika en Amerika, zowel voor als na Columbus.

Slaven werkten als bediende, bewaker, keukenpersoneel, dienaar, tuinman, seksslaaf en statussymbool. Vanuit ons idee van slavernij klinkt het vreemd, maar in heel wat culturen was een groot deel van het bestuur in handen van slaven. Dat was zo in het oude Rome, in Athene stonden slaven in voor de ordehandhaving, in verschillende Islamitische landen bestond het leger uit slaven. Slaverij werd eeuwenlang als normaal beschouwd. 

We hebben aan Olivia Rutazibwa gevraagd De geschiedenis van de slavernij voor ons te lezen. Professor Rutazibwa is docent Europese Studies en Internationale Ontwikkeling aan de University of Portsmouth in Groot Brittannië. 

Beluister het volledige interview uit Interne Keuken:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet