Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

De grenzeloze Rijn

do 11 nov. - 6:30

De biografie van een rivier schrijven, dat was het plan van Mathijs Deen. Beschouw de Rijn als een levend wezen dat geboren wordt en sterft. En beschrijf wat er ondertussen gebeurt.
Mathijs Deen, De grenzeloze rivier

De Rijn is een van de Grote Rivieren van West-Europa. Een groot gedeelte van België watert er naar af. Een rivier die tot de verbeelding spreekt, een rivier met geschiedenis, een rivier als een personnage.

In een paar machtige eerste hoofdstukken van zijn boek De grenzeloze rivier beschrijft Mathijs Deen de geboorte van de Rijn alsof hij zelf in de kraamkamer stond. Hij versnelt de tijd, en vertelt hoe hij de continenten ziet verschuiven; de Afrikaanse aardplaat tegen Europa ziet aanbeuken en hoe onvoorstelbare krachten traagzaam de Alpen doen ontstaan; hoe het water zijn weg zoekt, van hoog naar laag, langs de weg van de minste weerstand, bedding uitslijt en rivieren doet ontstaan.

Was de Rijn een mens, ze zou verhalen kunnen vertellen over de Homo heidelbergensis, Romeinse legionairs, Karel de Grote en Lodewijk de Vrome, nijlpaardschedels, zonderlinge eenzaten, wandelaars, binnenschippers en drenkelingen. 

Mathijs Deen heeft een prachtig boek geschreven, waarin de Rijn tegelijk decor en hoofdfiguur is. Zaterdag zit hij aan onze Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet