Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"De haai is geen mensetende moordmachine. Het is andersom."

wo 28 jul. - 11:48

“Mensen hebben vaak het idee dat haaien mensetende moordmachines zijn. Helaas is het eerder andersom. Elk uur worden er wereldwijd 11.000 haaien gedood. Dat zijn er 100 miljoen per jaar.” Dat heeft biologe Gudrun De Boeck (UAntwerpen) gezegd in #weetikveel.
Haai

“We zijn de haaien massaal aan het uitmoorden”, zegt De Boeck. “Veel soorten zijn met uitsterven bedreigd. Op 20% van de koraalriffen vind je al geen haaien meer, en hun aantal is in de oceanen met 70% afgenomen.”

“Een groot deel van de haaien zijn het slachtoffer van ‘nevenvangst’ bij intensieve visvangst, maar ook de haaienvinnensoep is een belangrijk deel van het verhaal.”

“Daarvoor worden de vinnen van de haaien aan boord van de schepen afgesneden. De rest van het haaienlijf wordt dan opnieuw in zee gegooid, maar uiteraard bloedt een haai daar dood”, zegt De Boeck.

Het is een zeer wrede manier van vissen. Ik roep iedereen op om restaurantuitbaters aan te spreken als je nog ergens haaienvinnensoep op de kaart ziet staan.

“Je vindt op aarde al langer haaien dan bomen. Ze hebben alle grote uitstervingsgolven meegemaakt, ze zagen de dino’s komen en gaan. Door de mensheid staan ze nu toch op uitsterven.”

"Beschermde zones op zee zijn deel van de oplossing"

En oceanen kunnen niet zomaar zonder haaien, zegt De Boeck. “Ze hebben een controlerende rol op de ecosystemen van oceanen. Als ze zouden verdwijnen, zo dat een grote invloed hebben.”

Daarom is het goed dat er wereldwijd marinereservaten zijn die speciaal op haaien zijn gericht en waar haaien beschermd zijn. “Dat is zeker een deel van de oplossing”, besluit De Boeck.

Beluister hier de volledige uitzending van #weetikveel over haaien:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet