Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

De held die met zijn pen ten strijde trok

za 8 jun. - 5:46

Drie gezinnen uit Aalst met een migratieachtergrond wisten deze week niet wat hen overkwam toen ze een racistische brief in hun brievenbus vonden. "Het is nu wel duidelijk dat jullie hier niet welkom zijn", liet de voorlopig anonieme schrijver weten. Maar voor zoveel haat is geen plaats in Aalst, vond televisiepresentator Steven Van Herreweghe. Hij schreef een antwoord op de brief en is daarom de 'Held van de week' voor columnist Mark Coenen.
De held die met zijn pen ten strijde trok

Beste Steven Van Herreweghe,

'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is een quote van de oude dichter Herman Gorter.

Na de verkiezingen is het niets nieuwe lente, niets nieuw geluid.
Het zijn opnieuw de jaren stillekes.

'Alleen oerwoudgeluiden uit de tijd dat de mensen nog uit hun gat klapten', zoals mijn grootmoeder altijd zei als ze weer een kleinigheid teveel gedronken had.

Ju Ju, wat een grof volkje zijn wij toch. Het is heerlijk te zien en te horen dat het nieuwe parlement straks vol zal zitten met ongemanierde debutanten en ongelikte beren van allerlei slag. En met die mannen van de PVDA die voor onverdoofd slachten zijn, maar dit geheel ter zijde.

Het klein vreugdedansje voor de democratie kan er hier in de huiskamer nog net af.

In het veld van de mediatrainers is het alle hens aan dek en zijn alle verloven ingetrokken. Nog nooit is er zoveel werk geweest om mensen te leren spreken in quotes van 20 seconden, zonder daarbij meteen de hele wereld te schofferen.

In het kader van de door Will Tura al in 1976 opgezette, maar nog steeds relevante actie ‘Hoop Doet Leven’, nominueer ik u, beste Steven Van Herreweghe, als Held van deze week.

Dat gij in Aalst woont is al een daad van revolutionair verzet en zelfopoffering, maar gij gaat verder.

Deze week werd er in de stad waar de beroemde ajuinen wonen een stinkend briefje verdeeld waar men, kort samengevat, een vreemdeling wandelen stuurde.

Na het beledigen van de Joden tijdens het carnaval was het tijd voor iets anders, moet de briefschrijver gedacht hebben.

Onzinnelijk denken in krom Nederlands. Niet alleen racisme is een probleem, ook dat de mensen niet lang genoeg naar school gaan om zich in correcte zinnen uit te drukken, denk ik dan. Louis Paul Boon, deze dagen 40 jaar dood, heeft zich al zo veel keer in zijn graf omgedraaid dat zijn knoken ondertussen in een knoop liggen.

Maar dat was zonder u, beste Steven Van Herreweghe gerekend. Gij kroopt in uw pen en gij penseelde een ragfijne en grappig antword dat al gauw trending was op Twitter. En zoals ge weet, als ge niet trending zijt op Twitter, bestaat ge niet.

Onze kinderen leren Syrische kinderen op de speelplaats, maar als de volwassenen elkaar tegenkomen op straat, kijken ze weg, zo schreef ge. Gij kijkt uw medemensen staalhard in de ogen en groet hen allen vriendelijk, zoals het moet.

Daarom beste Steven, zijt gij mijn Held van de week.

Dank u, Steven Van Herreweghe.

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet