Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

De helft meer mensen met dementie tegen 2035

ma 27 aug. - 5:35

Op basis van de bevolkingsvooruitzichten verwachten het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen dat er in 2035 gemiddeld 42,7 procent meer mensen met dementie zullen zijn, dat is dus bijna de helft meer dan nu. Maar in enkele vooral landelijke gemeenten kan de stijging oplopen tot 90 procent. Beide organisaties pleiten voor een dementievriendelijke gemeente.
In grote steden is de vergrijzing al langer bezig

Voor het hele Vlaamse Gewest wordt het aantal mensen met dementie op dit moment (2018) geschat op 131.818. Dat aantal stijgt naar 188.183 tegen 2035, een stijging van 42,7%.

Maar er zijn verschillen per gemeente. In sommige overwegend landelijke gemeentes, vooral in Limburg en de Kempen, zien we bijna een verdubbeling van het aantal mensen met dementie. In grote steden is er doorgaans een iets kleinere stijging. De vergrijzing is daar al langer bezig.

Volgens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen maken de cijfers duidelijk dat er maatregelen moeten worden genomen, en liefst zo snel mogelijk. Ze lanceren – met de gemeenteraadsverkiezingen voor ogen - een oproep aan de (nieuwe) gemeentebesturen.  Want dementie heeft een belangrijke lokale dimensie: mensen met dementie wonen in 70 procent van de gevallen thuis.

Dementievriendelijke gemeente

Beide organisaties stelden een memorandum op voor de lokale besturen. Daarin vragen ze de creatie van een dementievriendelijke gemeente. Mensen met dementie (er werkten er enkele mee aan het memorandum) vinden het belangrijk om zo lang mogelijk aan de samenleving te kunnen deelnemen.

Maar ze zijn bijvoorbeeld minder mobiel omdat ze zich minder goed kunnen oriënteren. Dan is het belangrijk dat chauffeurs van bus of tram weten hoe ze moeten omgaan met mensen met dementie. En er zijn nog wel suggesties, zoals blijkt uit dit filmpje:

Beluister ook het interview met Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet