Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"De holocaust als genocide zou absoluut ook vandaag nog kunnen gebeuren."

do 20 aug. - 13:30

"Als je de geschiedenis bekijkt en die projecteert naar de toekomst gaat dat in de richting van klimaatoorlogen gaan. Darfour is de eerste onrechtstreekse klimaatoorlog die we gekend hebben waar zich een genocide heeft voltrokken" zei Christophe Bush van het Hannah Arendt Instituut in '#weetikveel'.
Auschwitz

Hoe kan zoiets gruwelijks als de holocaust zich voltrekken? "Dat proces van 12 jaar is een proces van cumulatieve, voortschrijdende radicalisering." We denken vaak dat de kampbewakers onmensen waren maar het waren vaak gewone mannen, die buitengewoon kwaad pleegden. "Dat heeft alles te maken met het indoctrinatieproces dat in 1933 begint" zegt Christophe Bush. "Je komt uit een economisch onstabiele periode en plots veert dat land terug op." Er worden allerlei kampen georganiseerd voor het volk: arbeidskampen, sportkampen, Hitlerjugend-kampen. "Dat is hoe kampen werden ingezet in die periode."

"Ik ben jaar en dag lid geweest van een jeugdbeweging en heb zelf ook ervaren wat dat doet, lid zijn van een groep. Die een uniform draagt, die op kamp gaat, die kameraderie centraal stelt en een samenhorigheidsgevoel creëert. Dat is natuurlijk sport en spel in een jeugdbeweging. Maar het zijn dezelfde mechanismen die je kwaadaardig kan inzetten om een soort extreme polarisatie te creëren. De 'wij-zij dynamiek' zag je niet alleen in het Nationaalsocialisme maar ook in de Goelag periode en evengoed vandaag. Dat is heel universeel."

Bush vreest niet dat er zich een gelijkaardige Holocaust zou afspelen. "Genocidale processen komen en gaan en zijn contextafhankelijk."

Het artikel gaat verder onder de foto.

"Als je de geschiedenis bekijkt en die projecteert naar de toekomst gaat dat in de richting van klimaatoorlogen gaan. Darfour is de eerste onrechtstreekse klimaatoorlog die we gekend hebben waar zich een genocide heeft voltrokken."

Bush vreest dat het leed zich niet in Europa maar vooral rond de grenzen zal aspelen. "Dat proces is volgens mij al begonnen. Als je kijkt naar bepaalde vluchtelingenkampen. Het kamp is de ruimte waar het abnormale genormaliseerd wordt. Wij lossen het complexe probleem van migratiedruk op door kampen die soms niet onder de Europese rechtsregels vallen zoals in Turkije of Libië."

"Als je ziet hoe die processen evolueren is het heel belangrijk om die beginfase te detecteren: hoe start zo'n geweldsproces?"

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet