classic album van de week

De Ochtend

De ideale start: Lukaku en Meunier leiden Duivels naar vlotte zege tegen Rusland

zo 13 jun. - 5:07

Eén helft doorduwen was genoeg voor de eerste overwinning. Met dank aan 2 vrijgevige Russen kwamen de Rode Duivels voor de rust op voorsprong dankzij Lukaku en Meunier. Die eerste legde kort voor tijd de 3-0-eindstand vast. Enige domper: de blessures van Timothy Castagne en Jan Vertonghen.
rode duivels

België - Rusland in een notendop

• Sleutelmoment: Na tien minuten werkt de Russische verdediger Semenov de bal op dramatische wijze weg. Romelu Lukaku neemt het cadeau met beide handen aan en bezorgt de Rode Duivels een droomstart.
  • Man van de Match:  Romelu Lukaku zette zijn ambities op dit toernooi meteen kracht bij met twee doelpunten. De Rode Duivel is zo voorlopig topschutter van het EK.
  • Statistiek: Thomas Meunier is de eerste invaller ooit op een EK die raak schiet in de eerste helft.

Lukaku scoort voor Eriksen

Vooreerst dit: respect voor Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Romelu Lukaku. Allen (ex-)ploegmaats van de onfortuinlijke Christian Eriksen. Dan is 90 minuten op voetbal focussen niet evident.

Roberto Martinez verraste overigens met zijn basiself. Geen Denayer, wel Boyata. Castagne en Mertens kregen dan weer de voorkeur op Meunier en Doku.

De eerste op zijn wedstrijdblad was ongetwijfeld Lukaku: man met een missie op dit EK. En door de gebeurtenissen rond Eriksen met een extra doel: eer bewijzen aan zijn ploegmakker.

10 minuten had hij ervoor nodig. Met dank aan een flater van Semenov, die dramatisch wegwerkte en zo het buitenspel van Lukaku teniet deed. De spits werkte genadeloos af en liep recht naar de dichtbijzijnde TV-camera. "Chris, sterkte man, I love you", zei Lukaku.

Groots als voetballer, nog groter als mens. De Rode Duivel heeft nú al alle harten op het EK gestolen.

Kleine kansjes over en weer volgden. Een kopbal van Fernandes recht op Courtois, Dendoncker die over mikte en Thorgan Hazard met een schot op Sjoenin.

Castagne out, Meunier verdubbelt

Kort voor het halfuur ook even opschudding. Castagne botste in een kopduel hard tegen het hoofd van een stenen Rus. De rechtsachter kon niet meer voort en moest met een pijnlijke grimas en een oogkasbreuk aan de kant.

Een geluk bij een ongeluk: zijn vervanger Meunier had meteen een enorme impact. 7 minuten nadat hij in het veld was gekomen, trapte de flankverdediger een slecht weggewerkte bal van doelman Sjoenin binnen. Een tweede Russische assist. Spasibo, dankjewel.

Het was duidelijk dat de thuisploeg niet meer is wat ze geweest is. Meunier - opnieuw hij - zocht kort voor rust naar een penalty maar kreeg er geen. En slangenmens Carrasco trapte na een geweldige dribbel net over. Rusten bij 2-0.

Hazard valt in, Lukaku rondt af

Na de pauze trokken de Belgen een beetje de handrem op. Geef ze eens ongelijk: extra blessures zijn absoluut te vermijden, elk tikkeltje gespaarde energie is winst. Rusland kreeg even meer grip op de match, maar kon dat niet omzetten in kansen.

Laatste kwart van de match pakten de Duivels het spel weer in handen. Rusland liep als een oude hond achter een onhoudbare tennisbal. Martinez liet twintig minuten voor tijd zelfs Eden Hazard nog wat ritme opdoen - hij verving een povere Mertens.

Jan Vertonghen moest met wat hinder naar de kant. Grote mogelijkheden kwamen er lange tijd niet meer. Tot Meunier net voor affluiten nog eens Lukaku lanceerde. Dat liet de spits niet liggen: 3-0. Job done.