Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"De imagoschade voor het Belgische voetbal is gigantisch"

ma 6 dec. - 0:03

Het Belgische voetbal heeft een gitzwart weekend achter de rug: niet het sportieve, wel het extra-sportieve zindert na door wangedrag van supporters van Beerschot en Standard. "Het moet stoppen", oppert voetbalcommentator Tom Boudeweel na een bewogen weekend.
© Tom Goyvaerts (Belga)

Wat we gisteren gezien hebben op de Belgische voetbalvelden, hoort gewoon nergens thuis. Het is gewoon levensgevaarlijk. Die Beerschot-supporter die het veld overliep en een vuurpijl in het vak van de Antwerp-supporters gooide, dat is ongezien, marginaal gewoon. Dan ben je niet meer goed bij je hoofd en moet je vooral tegen jezelf beschermd worden.

Ook de veldbestormingen van de supporters van Beerschot en Standard, zijn helemaal verkeerd. De supporters van Beerschot werden blijkbaar uitgedaagd door enkele spelers van Antwerp.

Maar wat zich in Luik afspeelde, kunnen we al helemaal niet meer normaal noemen. Bij Standard keren de fans zich vooral tegen het beleid van hun eigen club. En het is zeker niet de eerste keer: op het terrein in Mechelen, de voetzoeker tegen OHL... Het moet gewoon stoppen.

"Sommige clubs zijn misschien bang van hun eigen harde kern"

Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren tegen deze uitwassen. De Pro League kwam gisteren nog met een statement naar buiten: het veroordeelt de incidenten en noemt ze "onaanvaardbaar en crimineel gedrag".

En er zal opgetreden worden, maar de Pro League is de belangenvereniging van de clubs zelf. De clubs zelf zullen dus actie moeten ondernemen, maar durven ze dat wel? En hoe gaan ze dat doen? Misschien zijn sommige clubs zelfs bang van hun eigen harde kern.

Wordt het dan weer een kleine boete of een stadionverbod (dat vaak blijkbaar gemakkelijk omzeild kan worden)? Er wordt alleszins weer gepleit voor puntenaftrek en matchen achter gesloten deuren. Straffen die de club zelf treffen en die de club verplichten om zijn huiswerk te maken.

Je moet het in een groter kader zien, denk ik. Waarom zie je deze incidenten niet in Engeland? Omdat je geruïneerd bent als je zoiets doet. In Duitsland betaal je een hoge boete en moet je zelfs naar de gevangenis.

In België is de strafmaat veel te laag. Deze wandaden moeten veel strenger bestraft worden, want het is crimineel gedrag. Nu kan en mag alles, want het heeft geen gevolgen. Wie van de veldbestormers in Luik zal zwaar worden bestraft? Alleen die Beerschot-supporter heeft prijs.

In België is de strafmaat veel te laag. Deze wandaden moeten veel strenger bestraft worden, want het is crimineel gedrag.

Uitwassen van de samenleving vind je terug in het voetbal, omdat het daar kan. Je kan bij wijze van spreken samenleggen met wat vrienden om iemand het terrein op te laten lopen. Als je ziet dat vrijwillige stewards dat dan moeten tegenhouden...

Er is vandaag al veel overleg, de imagoschade voor het Belgische voetbal is gigantisch. Er zal ook worden gekeken naar de minister van Binnenlandse Zaken, want zo kan het niet verder in het Wilde Westen van het Belgische voetbal.

Beluister de analyse van Tom Boudeweel in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet