Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

De informele informant

di 24 mei - 5:59

Nadat in december het kredietratingbureau Standard & Poor's de ratingoutlook voor België al op 'negatief' had gezet, heeft  Fitch gisteren onze outlook ook gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief'. Gedreigd om onze kredietbeoordeling te verlagen, zeg maar. U weet waarom. De langetermijnrating zelf blijft behouden op AA+, maar als de politieke impasse nog lang duurt zal het er toch van komen. Met als gevolg dat we meer rente moeten betalen op onze overheidsobligaties.

Enfin, zo'n dreiging van een kredietbeoordelaar is ruim voldoende om de politiek en financiële wereld serieus te verontrusten.
Waar halen S&P, Fitch en Moody eigenlijk hun informatie over pakweg de stand van zaken betreffende de institutionele hervormingen?  Standaardjournalist Wouter Vandriessche vertelde in Joos dat ze daar een formeel en een informeel netwerk voor hebben. Het informele netwerk bleek inzicht en informatie te verschaffen met de benen onder tafel. Vandriessche noemde ook namen: politologen Dave Sinardet en Carl Devos (foto).

Hoe zou zo'n 'informeel contact' verlopen? Zou professor Devos het achterste van zijn tong laten zien, wetende dat zelfs een dreiging van zo'n ratingbureau een speculatief domino-effect teweeg kan brengen? Of nog: hoe sterk is de neiging om een rooskleuriger plaatje te schetsen als een renteverhoging op overheidsobligaties op de belastingbetaler - inclusief de informele informant - zal verhaald worden ?

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet