Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

De interne keuken van de PKK

za 2 jun. - 9:49

De PKK vecht voor een onafhankelijk Koerdistan. Dat is wat wij altijd dachten. Dat blijkt niet te kloppen. De PKK vecht wel tegen de onderdrukking van de Koerden in Turkije, Syrië, Irak en Iran, maar is ook tegen het kapitalisme en tegen de natiestaat. Pas als die ook wereldwijd verdwenen zijn, wordt de strijd gestaakt. Pleiten voor een eigen land past niet in dat plaatje.
Dit vuur dooft nooit

Maar wat willen ze dan wel? De beste manier om dat te weten te komen is er naartoe trekken, naar dat Koerdistan dat niet bestaat. Dat is wat Fréderike Geerdink heeft gedaan: als journalist een jaar lang lief en leed gedeeld met de strijders van de PKK. Ze schreef er een boek over ‘Dit vuur dooft nooit’.

Ja, wat ze schrijft getuigt van grote sympathie voor de Koerden, maar ook van nuance en gezond verstand. Ze durft de juiste vragen te stellen en is kritisch als het moet. Of dat nu echt nodig is, aanslagen op burgers en of de aanbidding van hun Grote Leider Öcalan niet een tikkeltje overdreven is?  

We hebben er ongelooflijk veel van geleerd. Dat je nooit je mond mag toedoen bij een explosie, bijvoorbeeld. En dat de Koerden een speciale begroeting hebben voor frisgedouchten: “xwesi be”. “Moge het u wel bekomen.” De rest sparen we voor zaterdag aan onze keukentafel.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet