Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

De kans is groot dat je baas een psychopaat is

do 15 sep. - 12:00

Is je baas een psychopaat? Wel, de kans is één op vijf! En dat verbaast arbeidspsychologe Sara De Gieter (VUB) helemaal niet.
"Vaak komen dit soort bazen in eerste instantie heel charmant over"

Uit een Australische studie blijkt dat een op de vijf CEO's psychopathische trekken vertoont.  En dat is geen verbazingwekkend nieuws, vertelde Sara De Gieter in Nieuwe Feiten.  “Er zijn verschillende studies die de voorbije jaren gelijkaardige resultaten hebben opgeleverd. Alleen verschilden de percentages wel: toen werd bijvoorbeeld gezegd dat ‘maar’ 1 op 20 psychopathische trekjes had.”

De psychopathische trekjes waar men het in de Australische studie over heeft, hebben voornamelijk te maken met het manipuleren van mensen.  Managers gaan bijvoorbeeld hun medewerkers vernederen, misbruiken en ze tegen elkaar uitspelen.

Managers met psychopathische trekjes schuiven hun eigen taakjes door naar hun medewerkers. En als het positief uitdraait, steken ze zelf de pluimen op hun hoed.

Maar hoe kan je nu weten of je baas psychopathisch is? Waar zitten de alarmbelletjes? Dat is niet zo simpel, volgens De Gieter. “Want vaak komen dit soort bazen in eerste instantie heel charmant over. Het zijn vlotte praters, en intelligente mensen”.  Je begint het vooral te merken wanneer ze mensen tegen elkaar beginnen uit te spelen.

Vaak zijn dit soort bazen ook redelijk impulsief, en voelen ze zich niet schuldig.

Maar is het erg? Kan het ook voordelen opleveren? “In een milde vorm kunnen de trekjes ook hun voordelen hebben. Want dit soort managers gaat hard voor hun doel.  En zo worden er ook mooie resultaten geboekt. Waardoor ze weer promotie maken” zegt De Gieter.

Maar voor de werksfeer is het niet bevorderlijk: die wordt verziekt. Mensen zullen al vlugger afwezig zijn.  Dus op langere termijn is het contraproductief.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet