Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Bij Debecker

De kerk: waar je kan gaan fitnessen of op hotel kan gaan (of toch maar liever bidden?)

wo 12 sep. - 11:58

Steeds meer kerken staan te verkommeren in dit tijdperk en daarom krijgen heel wat kerken een nieuwe bestemming toegewezen. Luisteraar Laura ijvert om de kerk in haar gemeente voor iets anders te gaan gebruiken.
Doe eens iets anders met een kerk

Een hotel, een theaterruimte of zelfs een fitness. Er wordt behoorlijk creatief omgesprongen met de religieuze gebouwen die dezer dagen geen gelovigen meer aantrekken en staan te verkommeren. Luisteraar Laura Massa kwam Bij Debecker ijveren om ook van de kerk in haar gemeente Temse Velle iets anders te maken, "want voor die vijf kerkgangers moet je het gebouw toch ook niet zo laten".

Leuke realisaties

Andere luisteraars lieten weten wat voor initiatieven er al genomen zijn in hun gemeente: een theaterkathedraal in de St-Coletakerk in Gent, een fitness in de kloosterkerk van het karmelietenklooster in Ieper, een hotel in een voormalige franciscanenkerk in Mechelen, een overdekte markt in Roeselare, een aantal lofts in de Boomse Paterskerk, ... Ook in het buitenland krijgen kerken een nieuwe bestemming, van een indoor skatepark en klimmuur tot een fancy fitnessruimte met zwembad.

Maar niet iedereen is akkoord met het geven van een nieuw doel aan een kerkgebouw. "Een klassiek concert in een kerk, dat kan voor mij. Maar iets à la Tomorrowland absoluut niet", zo liet een luisteraar weten. 

Kan het zomaar?

Of een kerk van bestemming mag veranderen hangt van verschillende factoren af. Heeft de kerk het statuut van Beschermd Monument? Wie is de eigenaar? Wat voor bestemming zou de kerk krijgen? Allemaal vragen die het soms wat complex maken om een kerkgebouw een nieuw elan te geven. Maar Laura heeft vertrouwen in de herbestemming van de kerk in Temse Velle: "De oppositiepartijen van Temse Velle staan alvast achter het idee."

En voor jou?

Wat vind jij van zo'n herbestemming? Vind je het een goed idee om kerken een nieuw doel te geven als er niet veel kerkgangers meer zijn? En wat zou jij huisvesten in zo'n gebouw?

Kerkhotel in Mechelen:

Holy Food Market in Gent:

Skatepark in Arnhem:

Fitnesszaal in Claybury Asylum (Londen):

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet