Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

De kracht van de powernap: geheugen-boost na slechts 5 minuten

vr 29 jan. - 1:02

Durf jij tijdens het thuiswerken wel eens in te dutten tussen twee Zoom-meetings door? Proficiat! Dan ben je goed bezig. Inge Declercq, neurologe, slaapexperte in het UZA en auteur van ‘De kracht van slapen’ praat over de kracht van de 'powernap' in ‘Nieuwe Feiten’.
Slaap

Een dutje kan deugd doen én dat is wetenschappelijk bewezen. Volgens een Chinees onderzoek zou een dutje van amper vijf minuten al voldoende moeten zijn om weer opgekikkerd de dag verder te zetten. Maar klopt dat wel? “Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd naar de reactie op dutjes. Zo heeft men bewezen dat dutjes het geheugen bij jonge mensen kunnen verbeteren. Na een dutje kan je geheugen gemakkelijker informatie  opslaan en terughalen, waardoor je je frisser voelt. Voor sommige studenten kan het een handig tool tijdens de examenperiode zijn”, vertelt Inge Declercq.

Een dutje van amper 5-6 minuten kan je brein al rebooten.

Dat een goede nachtrust belangrijk is, wisten we al, maar ook een kort dutje kan wonderen doen. “Het is belangrijk dat we hier niet veralgemenen. Er is een verschil tussen moeheid en slaperigheid. Bij moeheid kan je je niet meer concentreren en moet je niet zomaar gaan dutten. Het is dan beter om even buiten te gaan om een frisse neus te halen of een gesprek te voeren. Bij slaperigheid vecht je echt tegen de slaap. Dan is een dutje een goede oplossing. Een dutje van amper 5-6 minuten kan je brein al rebooten. Maar aangezien je meestal pas na een zevental minuten in slaap valt, is het goed om een alarm te zetten op 15-20 minuten. Als je dutje langer duurt, zal je in een diepe slaap terechtkomen, waardoor je slaapdronken zal ontwaken. Je wordt dan alleen maar trager en vermoeider dan voor je dutje en je geheugen verbetert er bovendien niet op”, aldus Declercq.

Voorzichtigheid

Een dutje of ‘powernap’ kan dus bijzonder krachtig zijn. Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. “Het klopt dat 15-20 minuten slaap je kan opkikkeren. Zeker als je een nacht weinig geslapen hebt of een slaaptekort hebt, kan een powernap een enorme boost geven. Maar het is belangrijk dat we er voorzichtig mee omspringen. Zorg ervoor dat je dutje nooit langer dan twintig minuten duurt en slaap niet meer na 15.00u. Als je dit wel doet, verstoor je de nachtslaap, wat je nachtrust zeker niet zal bevorderen”, besluit Declercq.

Beluister het gesprek met neurologe en slaapexperte Inge Declercq in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet