Nieuwe Feiten
De kracht van de powernap: geheugen-boost na slechts 5 minuten
vr 29 jan. - 1:02
Een dutje kan deugd doen én dat is wetenschappelijk bewezen. Volgens een Chinees onderzoek zou een dutje van amper vijf minuten al voldoende moeten zijn om weer opgekikkerd de dag verder te zetten. Maar klopt dat wel? “Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd naar de reactie op dutjes. Zo heeft men bewezen dat dutjes het geheugen bij jonge mensen kunnen verbeteren. Na een dutje kan je geheugen gemakkelijker informatie opslaan en terughalen, waardoor je je frisser voelt. Voor sommige studenten kan het een handig tool tijdens de examenperiode zijn”, vertelt Inge Declercq.
Een dutje van amper 5-6 minuten kan je brein al rebooten.
Dat een goede nachtrust belangrijk is, wisten we al, maar ook een kort dutje kan wonderen doen. “Het is belangrijk dat we hier niet veralgemenen. Er is een verschil tussen moeheid en slaperigheid. Bij moeheid kan je je niet meer concentreren en moet je niet zomaar gaan dutten. Het is dan beter om even buiten te gaan om een frisse neus te halen of een gesprek te voeren. Bij slaperigheid vecht je echt tegen de slaap. Dan is een dutje een goede oplossing. Een dutje van amper 5-6 minuten kan je brein al rebooten. Maar aangezien je meestal pas na een zevental minuten in slaap valt, is het goed om een alarm te zetten op 15-20 minuten. Als je dutje langer duurt, zal je in een diepe slaap terechtkomen, waardoor je slaapdronken zal ontwaken. Je wordt dan alleen maar trager en vermoeider dan voor je dutje en je geheugen verbetert er bovendien niet op”, aldus Declercq.
Voorzichtigheid
Een dutje of ‘powernap’ kan dus bijzonder krachtig zijn. Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. “Het klopt dat 15-20 minuten slaap je kan opkikkeren. Zeker als je een nacht weinig geslapen hebt of een slaaptekort hebt, kan een powernap een enorme boost geven. Maar het is belangrijk dat we er voorzichtig mee omspringen. Zorg ervoor dat je dutje nooit langer dan twintig minuten duurt en slaap niet meer na 15.00u. Als je dit wel doet, verstoor je de nachtslaap, wat je nachtrust zeker niet zal bevorderen”, besluit Declercq.