Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

De kunst van het debatteren

do 22 okt. - 9:42

Vanavond het tweede en laatste debat tussen de democratische presidentskandidaat Joe Biden en de huidige president Donald Trump. Wie zal het debat winnen? Wie weet nog kiezers te overtuigen? En misschien vooral: zullen ze zich kunnen gedragen? Want dat eerste debat, dat wordt het slechtste debat in de geschiedenis van de presidentscampagnes genoemd. Ze vielen mekaar constant in de rede, slingerden verwijten naar mekaar en tot een echt debat kwam het niet. Vandaag: de kunst van het debatteren.
Debat

Amerikacorrespondent Björn Soenens blikt nog even terug op het vorige debat, hoe komt het dat het zo erg uit de hand liep? En hij kijkt ook al uit naar vanavond. Zullen er lessen getrokken worden?

Biden en Trump toonden zich niet bepaald goede debaters. Maar hoe moet het dan wel? Jeroen Wils was jarenlang journalist , heeft een eigen consultancybedrijf BePublic en hij  traint politici in het debatteren.

Het eerste debat tussen Biden en Trump werd dus het slechtste debat ooit in de geschiedenis van de presidentsverkiezingen genoemd. Maar het was zeker niet het enige bijzondere debat. Er zijn wel meer historische debatten geweest, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Ward Bogaert licht enkele hoogtepunten in onze moderne debatgeschiedenis uit.

Wat ook een niet te onderschatten discipline is, dat is modereren. Een debat goed leiden en twee of meerdere kemphanen kunnen sturen. De moderator van het eerste dramatische debat tussen Biden en Trump, Chris Wallace, heeft wel wat kritiek mogen slikken. Hij slaagde er maar niet in om de twee kandidaten tot een zinnige discussie te brengen. Ivan De Vadder is als moderator een ervaringsdeskundige. Hij legt uit hoe het beter kan.

De kunst van het debatteren is ook een discipline die je kan beoefenen in competitieverband. Competitief debatteren, het bestaat. Alleen is het bij ons niet zo erg bekend. Laura Cools  richtte tijdens haar aan de UGent een debatclub op. Ze doet mee aan debatwedstrijden en legt uit het hoe dat in zijn werk gaat.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet