Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

“De loonkloof is niet meer van deze tijd”

di 30 aug. - 11:34

Filosofe Alicja Gescinska vindt dat elke vrouw hetzelfde moet verdienen als een man “als ze dezelfde job doet en dezelfde capaciteiten heeft”. En waarom blijven sommige mannen het normaal vinden dat hun moeders en dochters minder verdienen voor hetzelfde werk?
"Voor jezelf opkomen is gewoon een kwestie van zelfrespect"

Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De Bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming.  Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk, maar levert vaak wel mooie verhalen op.

Zo werd filosofe Alicja Gescinska geraakt door een nieuwsbericht over actrice Jennifer Lawrence (The Hunger Games). Ondanks haar riante loon, sprak zij zich toch uit tegen de loonkloof. “Actrices in blockbusters worden uitstekend betaald, maar verdienen nog altijd een pak minder dan hun mannelijke collega’s” zei Lawrence.

Ook Alicja Gescinska vindt de loonkloof niet meer van deze tijd. Zelf werkte ze aan de universiteit in de Verenigde Staten. Daar mocht ze over haar loon onderhandelen.  Alleen startte haar onderhandeling met een veel lager beginbedrag dan dat van een man.  “Blijkbaar zit daar nog een patriarchale denkwijze achter: dat de man het grote loon binnenhaalt, terwijl de vrouw voor de kinderen zorgt”. 

Gescinska  is thuis de geldschieter. “Misschien ben ik daarom zo overgevoelig voor dit onderwerp”, zegt ze. 

Ik vind dat elke vrouw hetzelfde moet verdienen als een man, als ze dezelfde job doet en dezelfde capaciteiten heeft.

Wanneer ze een lezing geeft en de prijs wordt wat in het midden gelaten, vraagt Alicja Gescinska aan de organisator alvast hetzelfde loon als wat de organisatie aan mannelijke collega’s zou betalen.  “En dat heeft niks met feminisme te maken” zegt ze.  

Alle mannen en vrouwen zouden een loonkloof ergerlijk moeten vinden.  Alle mannen hebben moeders. Sommige mannen hebben dochters. Vinden zij het dan normaal dat hun dochter minder geld krijgt voor hetzelfde werk?

Wanneer een vrouw voor zichzelf opkomt en evenveel geld eist als een man, wordt haar wel al snel verweten dat ze een bitch is.  Of vertelt men haar “dat het toch niet om het geld draait”. Dit soort opmerkingen legt Gescinska snel naast zich neer:

Voor jezelf opkomen is gewoon een kwestie van zelfrespect. Als ik dit alleen maar deed voor het geld, dan had ik wel iets anders dan filosofie gestudeerd.

— Alicja Gescinska

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet