Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

"De meeste mensen verdragen geen melk, maar één à twee glazen kunnen geen kwaad"

ma 22 jul. - 1:25

Melk drinken startte zo’n 7000 jaar geleden, toen we met melkvee begonnen zijn. Bij ons drinken we voornamelijk koemelk, maar in andere gebieden is buffelmelk of geitenmelk populair. Bizar, want 80 procent van de wereldbevolking is eigenlijk lactose-intolerant.
Foto: Melk in glas

“Iemand die bij ons geen melk verdraagt wordt gezien als een uitzondering. Terwijl dat dat op wereldniveau de normaliteit is”, vertelt Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB, in #weetikveel.

De meeste mensen verdragen geen melk en krijgen er diarree en een opgeblazen gevoel van. In Vietnam is 100 procent van de bevolking lactose-intolerant. In België ligt dat aantal een pak lager, rond de 15 procent.

Toch moeten we die aantallen nuanceren. “Het is geen zwart-witverhaal. Meestal houdt het in dat je een kleine tot middelgrote portie lactose wel verdraagt en een grote portie niet”, aldus Mullie.

Is melk gezond of niet?

De pro-melklobby heeft volgens Mullie een anti-melklobby gecreëerd die even absurd is. En de waarheid ligt ergens in het midden. “Melk heeft voordelen, er zijn dierlijke eiwitten zoals B2 en B12 en ook calcium in te vinden. Maar er bestaan ook andere producten die die stoffen even goed kunnen voorzien”, aldus Mullie.

Eén à twee glazen melk per dag kunnen geen kwaad

“Eén à twee glazen melk per dag kunnen geen kwaad. Maar je moet wel rekening houden met een aantal factoren. Bovendien is plantaardige melk even goed”.

Een van die factoren is de caloriewaarde van zo’n glas melk. “Een glas volle melk of halfvolle melk bevat meer calorieën per 100 ml dan limonade. Kinderen met een normaal gewicht hebben de vetten uit zo’n glas nodig. Maar ik zou ze iets minder laten snoepen als ze melk drinken”.

Kinderen die obees zijn moeten opletten. “Er zijn 115.000 obese kinderen in België, en als je die gaat volgieten met vloeibare calorieën creëer je een probleem”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet