Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

De opiatencrisis

za 29 jan. - 1:28

In 1996 kwam in de VS een nieuwe pijnstiller op de markt: Oxycontin. De fabrikant claimde dat je aan Oxycontin niet verslaafd kan geraken en startte een nooit gezien marketingcampagne. Het werd een groot succes. Oxycontin helpt tegen elk ongemak. Maar een kwarteeuw later beseft Amerika dat dit het begin was van een rampzalige verslavings-epidemie die honderduizenden mensen het leven heeft gekost.
Het Pijnstillerimperium, Patrick Radden Keefe

Het komt er op neer dat Amerikaanse huisartsen een medicijn voorschreven dat achteraf een verslavende drug bleek te zijn. Ze zagen hun patiënten veranderen in drugverslaafden.

De dokters handelden ter goeder trouw:  Purdue Pharma, de fabrikant van Oxycontin, legde hen wetenschappelijk onderzoek voor waaruit bleek dat de pijnstiller veilig is. En de FDA, het Amerikaanse agentschap dat waakt over de betrouwbaarheid van geneesmiddelen, had zijn zegen gegeven. Dus de artsen schreven voor. Niet alleen tegen zware pijn, maar tegen alle pijntjes. Oxycontin leek een wondermiddel. Alleen: Oxycontin is wél verslavend. 

Over de opiatencrisis in de Verenigde Staten heeft Patrick Radden Keefe Het Pijnstillerimperium geschreven, een boek dat de aandacht toespitst op de eigenaren van Purdue Pharma. Purdue is het familiebedrijf van de Sacklers. Multimiliardairs, al een paar generaties lang.

Het is een historie van hebzucht, gluiperigheid, omkoperij en machtsvertoon. Je vraagt je af wat het verwerpelijkst is: de gewetenloosheid van de libertaire miljardairs of het gemak waarmee de overheid meestapt in hun logica. Het eindigt met het failissement van het bedrijf, waardoor de familie Sackler de dans ontspringt. En Oxycontin is nog altijd te koop.

Geerdt Magiels heeft voor ons Het Pijnstillerimperium gelezen.

Beluister het volledige gesprek :

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet