Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

"De orthodoxie van tegenwoordig is er niet altijd geweest"

za 5 jan. - 11:58

Khaled Diab is ex-moslim. Hij groeide op in Cairo en Londen en is getrouwd met een Belgische. Hij schreef het boek ‘Islam voor politiek incorrecten’
Foto: GRN

“Ik probeer een volledig beeld te tonen door mensen waarmee ik het niet eens ben ook aan het woord te laten”, vertelt Khaled Diab in Interne keuken.

Vroeger was hij moslim, nu is hij een atheïst. “Ik weet niet of er een God is, maar ik denk dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Want als die bestaat, heeft die gewoon het heelal gecreëerd en verder laat die ons met gerust. Een God zoals beschreven in de heilige boeken, dat bestaat niet”

Toch kunnen we hem niet zomaar een ‘ex-moslim’ noemen. “Ook als je jezelf niet als Moslim omschrijft, kunnen andere mensen dat wel gaan doen”, vertelt Khaled. “In Egypte ben ik moslim op basis van mijn papieren”.De wet stelt dat iedereen geboren moet zijn met een godsdienst. “Zelf als mijn ouders linkse atheïsten waren, kon ik nog steeds omschreven worden als moslim”. In het land geldt er wel nog de vrijheid van geloof.

In Saudi-Arabië krijgen atheïsten de doodstraf

Toch zijn de verschillen tussen bepaalde moslimlanden nog groot. In conservatieve landen zoals Saudi-Arabië krijgen atheïsten de doodstraf en staan ze in de wet omschreven als terroristen. “Voorbeelden als deze overschaduwen de werkelijkheid volledig”, zegt Diab. “Dat lijkt voor sommigen dan de realiteit te zijn, en daar wil ik op ingaan”.

De orthodoxie van tegenwoordig is er niet altijd geweest

De orthodoxie van tegenwoordig is er niet altijd geweest. Er is al lange geschiedenis van atheïsme en ongeloof in de Islam. Maar met het oprukken van vele Islamitische bewegingen tijdens de laatste decennia zijn veel mensen dat vergeten.

Wetten tegen homoseksualiteit in moslimlanden werden door de Britten ingericht

In de 19de eeuw waren veel moslimlanden zelfs vrijer dan Europa, vooral rond homoseksualiteit. In die landen zijn de wetten tegen homoseksualiteit vaak door de Britten ingericht. In Tunesië is er een wet tegen sodomie, die is door de Fransen ingericht. Veel Europeanen trokken naar Noord-Afrika om aan de conservatieve wetten te ontsnappen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet