Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"De overheid lijdt 91 miljoen euro verlies door de gestegen accijnzen op sterke drank"

vr 1 nov. - 8:40

Het is vandaag vier jaar geleden dat de accijnzen op sterke drank werden verhoogd door de Belgische overheid. Maar een reden tot feesten is er volgens de sector van wijn en gedestilleerde dranken niet, want steeds meer Belgische drankhandels komen in financieel nauwe schoentjes.
"De overheid lijdt 91 miljoen euro verlies door de gestegen accijnzen op sterke drank"

"De federale overheid liet vier jaar geleden de accijnzen op sterke drank en wijn stijgen. Met die stijging wilden ze meer inkomsten vergaren, maar dat is niet gelukt, integendeel." Aan het woord is Geert Van Lerberghe, directeur-generaal van Vinum et Spiritus, de koepel van bedrijven die met wijn en sterke drank bezig zijn in ons land. 

"We zijn nu veel duurder dan onze buurlanden, want de overheid verhoogde de accijnzen op wijn met 30% en die op sterke drank met 40%. Daardoor is de afgelopen drie jaar de verkoop van wijn is gedaald met zo'n 13% en de verkoop van sterke drank is met maar liefst 27% gedaald", aldus Van Lerberghe.

Grensshoppers

De buurlanden zijn ongeveer 40% goedkoper en consumenten in België steken daar graag de grens voor over: "vroeger waren grensaankopen een grensfenomeen, maar door de accijnsverhoging is dat gestaat toegenomen. Nu zijn er drie keer zoveel Belgen die de grens oversteken om hun aankopen te doen. Dat is een stijging van 250%", zegt Van Lerberghe.

En de buurlanden weten dat de Belgen graag de grens oversteken, want ze maken ook bewust reclame voor hun alcohol, zo beaamt Van Lerberghe: "Er zijn supermarkten die hebben toegegeven massaal, actief én in het Nederlands te adverteren, speciaal gericht op de grensshoppende Belgen. Het feit dat supermarkten die meerkost willen maken, toont dat het een meerwaarde is voor hen."

Iedereen verliest

Door de stijging van de accijnzen heeft de overheid wel degelijk een kleine toename in hun inkomsten gezien, maar dat is niet het volledige plaatje. Want door het grote aantal grensshoppers, verliest België heel wat BTW-inkomsten. Van 2015 tot 2018 heeft de federale overheid zo'n 91 miljoen euro verlies geleden. "Daar kun je volgens mij al heel wat kilometers fietspaden mee aanleggen of de wachtlijsten in de zorgsector voor een stuk mee wegwerken", zegt Geert Van Lerberghe.

En wat dan met onze volksgezondheid? "Het klopt dat de overheid de bedoeling had om ook de alcoholconsumptie te doen dalen met de accijnsstijging, maar dat is dik tegengevallen", aldus Van Lerberghe. "Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat onze alcoholconsumptie is toegenomen. De overheid is dus verlieslatend op economisch vlak én slaagt er niet in om de Belg minder te doen drinken."

Oplossing?

De federatie pleit daarom bij de overheid om grensaankopen te ontmoedigen en de accijnzen terug te doen dalen. "Uit een rondvraag blijkt dat 65% van de mensen niet meer de oversteek naar het buitenland zou maken om sterke drank te kopen, mochten de accijnzen terug zijn zoals voorheen, dus wij zouden dat graag zien gebeuren", besluit Geert Van Lerberghe.

Bekijk hier het interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet