Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De pijnloze bevalling

wo 22 sep. - 7:42

In 1956 raadde paus Pius XII een bevalling onder verdoving af. Bevallingspijn zou volgens hem bijdragen aan de goede band tussen moeder en kind. Ontdek aflevering 6 van 'Het Geheugen van de Mug', een podcast over historische verhalen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, maar die te leuk zijn om niet te vertellen.
Maarten Langhendries

Ons geheugen! Wat is het waard? Wij weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera 'De Stomme van Portici' tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar … wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? Dat op het Vlaams Nationaal Zangfeest ooit iemand de partituur van Toots Thielemans in stukken scheurde? En dat we in 1866 al debatteerden over ‘versoepelende maatregelen’ naar aanleiding van een epidemie?

In de nieuwe podcast 'Het Geheugen van de Mug' breiden we ons collectief geheugen uit. Koen Fillet gaat in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici van de KU Leuven en delft onbekende, historische verhalen op. Luidop vragen ze zich af waarom die fijne verhalen de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, terwijl ze te leuk zijn om niet te vertellen.

Aflevering 6: De pijnloze bevalling

In 1956 raadde paus Pius XII een bevalling onder verdoving af. Bevallingspijn zou volgens hem bijdragen aan de goede band tussen moeder en kind. Heeft Christus ook niet geleden voor ons aan het kruis? Er werd gedacht dat pijn een positieve uitkomst was van beschaving en dat ‘primitieve’ volken nog pijnloos bevielen. Belgische artsen probeerden zwangere Congolese vrouwen tot in het ziekenhuis te krijgen. Dit was niet enkel voor medische zorg, maar ook om een westerse, katholieke levensstijl te promoten en om ervoor te zorgen dat ‘het Congolese ras’ niet uitstierf. Hoe deden ze dit? En hoe succesvol waren hun pogingen?

Tot de laatste 10 jaar van de koloniale periode investeerde België relatief weinig in de medische zorg in Congo.

— Maarten Langhendries, bestudeert aan de KU Leuven katholieke artsen in de 20ste eeuw

Beluister hier alle afleveringen van 'Het Geheugen van de Mug'. Of luister via je favoriete podcast-app.

Smaakt dit naar meer? Lees dan verder in 'Het diner in de dinosaurus en andere verhalen uit de nieuwe cultuurgeschiedenis' (Jolien Gijbels & Elwin Hofman, red., ASP). Verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet