Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De podcasttips van Korneel De Clercq

di 28 dec. - 15:12

Korneel De Clercq presenteerde jarenlang 'Wonderland', sinds september hoor je hem in 'Classic Stories'. Vanaf januari maakt hij samen met Senne Guns de nieuwe podcast 'Koken met Classics', waarin zij elke week het recept van ’n muzikale klassieker uit de doeken doen. Eerder dit jaar maakte hij een Classics Helden-podcast over Serge Gainsbourg, met enkele bevoorrechte getuigen, inclusief een virtueel bezoek aan het legendarische appartement van de man. Wat zijn de favoriete podcasts van Korneel?
Korneel De Clercq

Wanneer je mij tegenkomt op de trein, op de metro, op de fiets of in de auto, en ik begin plots te lachen of te huilen, maak je dan geen zorgen, het is waarschijnlijk een podcast.

1. Ouder

Voor wie houdt van verhalende podcasts, zoals de geweldige reeksen van audiocollectief Schik (Bob en El Tarangu). Eind dit jaar kwam dit pareltje uit, bij Radio 1. Wanneer de vader van televisiemaker en podcastmaker Raf Njotea ontwaakt uit een coma, vertelt die plots dat hij 10 jaar ouder is dan iedereen denkt. Samen met zijn beste vriend Lander Kennis gaat Raf op zoek naar de waarheid over zijn vader. Het verhaal ontwikkelt zich op een ongelofelijke manier. Ik heb de podcast in één ruk uitgeluisterd, tot ik, samen met Raf, de waarheid had ontdekt.

Luister naar 'Ouder':

2. Leopold II

Alle lof aan radiozender Klara, die al jaren prachtige audiodocumentaires maakt. Johan Op de Beeck vertelt in deze podcast (op een heerlijke manier) het ware verhaal van onze meest gevreesde koning, onze Hij-die-niet-genoemd-mag-worden. Zijn gestorven kindje, zijn seksschandalen, maar ook zijn wilde plannen om in Egypte of China een kolonie te starten. Zijn lastige huwelijk, maar ook zijn scherpe deals met de toenmalige wereldmachten en uiteraard het verhaal van Congo-Vrijstaat. 

Meer info over 'Leopold II' vind je op klara.be

(lees verder onder de foto)

Beeld: Klara

Beeld: Klara

3. Mogul

Het Amerikaanse podcastbedrijf Gimlet Media heeft mij al zo veel plezier geschonken, dat ik ze eigenlijk een envelopje centen zou moeten opsturen. Of toch zeker een kerstkaartje. Een lijstje: 'Reply All', over de link tussen het internet en de echte wereld, 'Not past it', een leuke geschiedenispodcast of 'Science Vs', met leuk gebrachte wetenschapsverhalen. Maar 'Mogul' was dit jaar mijn favoriet, vooral seizoen 3, over de legendarische DJ Screw. Een diep inzicht in de hiphopwereld van de jaren ’90, over hoe je toen nog een imperium kon opbouwen op basis van mixtapes op cassettes, over de verschroeiende tristesse van een drugsverslaving, maar vooral over een woeste liefde voor muziek.

Luister naar 'Mogul' op Spotify

(lees verder onder de foto)

Mogul

Mogul

Korneel tipt ook nog:  'The Missing Cryptoqueen', 'The Jungle Prince of Delhi', 'The Dropout' en 'Nerdland Maandoverzicht'. En vanaf januari maakt hij samen met Senne Guns de podcast 'Koken met Classics', waarin ze recepten voor muzikale klassiekers uit de doeken doen. Een aanrader, dat beloven we nu al.

'Classics Helden'

Ontdek ook de podcast 'Classics Helden' over Serge Gainsbourg, waarin Korneel praat met Herman Selleslags, Daan, Patrick Riguelle, Heleen Debruyne en Rudolf Hecke over de Franse fumeur, chanteur, provocateur.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet