Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Zandman

Zandman

De podcasttips van Layla El-Dekmak

do 19 nov. - 4:31

's Avonds laat kan je bij Layla El-Dekmak in 'Zandman' kennismaken met bijzondere podcast, nieuwe kortverhalen en pareltjes uit het VRT-archief. Maar van welke podcasts uit 'Zandman' heeft ze zelf het meest genoten? Een selectie.
Layla El-Dekmak

Danny | Jenny

Ik denk dat het een van de grootste complimenten is dat je een werk kan geven, namelijk dit: dat het werkelijk uniek is, dat je nog nooit iets gelijkaardigs hebt gehoord, dat het je helemaal verrast en wegblaast, dat je niet zou weten hoe je het moet omschrijven maar dat het ijzersterk is. Voor mij is 'Danny | Jenny' dat allemaal. De grote winnaar van de NTR Podcastprijs dit jaar. Een geniale samenwerking tussen spoken-word artiest Ischa den Blanken met Bastiaan Benjamin en Max Ligtenberg die instonden voor het ijzersterke sound design.

In deze podcast ontmoeten een jongen en meisje elkaar tijdens het uitgaan. Dat ietwat romantisch startpunt krijgt opeens een grimmige wending en draait uit in een schimmige zedenschets. Als ik één woord uit de jaren negentig terug mag halen om dit te werk te omschrijven zou ik zeggen: ‘Graaf!’

Beluister Danny | Jenny

Locked Up In Lockdown

Ik ben een gigantische documentairefan. Omdat er van die verhalen zijn die moeten verteld worden, omdat ze over werelden gaan die ver van ons af lijken te staan maar tegelijk zo dichtbij zijn. De radiodocumentaire 'Locked Up In Lockdown' is er zo een. Katrin Lohmann & Wederik De Backer nemen ons hierin mee naar de gevangenis van Merksplas, voorjaar 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt.

‘Locked Up In Lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Het is niet alleen een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, maar ook een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid. De makers zijn ook op een creatieve manier aan de slag gegaan met de lockdown en spraken telefonisch met de geïnterneerden, wat een aparte sfeer geeft. Zeer aangrijpend en meeslepend.

Beluister Locked Up in Lockdown

Beluister 'Danny | Jenny' en 'Locked Up in Lockdown' ook via de podcast van 'Zandman'

(lees verder onder de foto)

Babylon

Ken je ook dat gevoel? Dat je zo'n goed boek aan het lezen bent dat de hele wereld om je heen verdwijnt? Dat er niets meer is, buiten dat verhaal dat je helemaal opslorpt? En wanneer het boek uit is, je meteen weet dat het voor eeuwig in je Top Tien-lijst zal staan? Wel, exact dat vond ik terug in de podcast reeks ‘Babylon’. Een driedelige podcast-serie van makers Tom Hofland & Pascal van Hulst. Het is ijzersterk gemaakt, heeft een prachtig scenario en met een dreiging die eroverheen sluipt als een gitzwarte donderwolk.

De serie gaat over Rob, die na een vreselijke periode ook nog eens wordt verlaten door zijn vriendin. Hij krijgt last van hallucinaties en besluit er helemaal tussenuit te gaan. Hij komt terecht op een camping in Babylon, Tsjechië, waar hij een prachtig meisje leert kennen. Eind goed, al goed. Of niet? Er blijkt zich een luguber drama te hebben afgespeeld in Babylon, dat op het punt staat zich te herhalen. Voor mij is dit een van de beste fictie podcast reeksen van de afgelopen jaren!

Beluister de podcast 'Babylon' via vpro.nl

Beeld: Olf De Bruin

Beeld: Olf De Bruin

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet