De Ochtend
De populariteit van tweedehandskledij blijft toenemen, vooral jongeren zijn fan
za 21 mei - 4:27

Het zijn indrukkende cijfers, beaamt Annick Schramme. “Tegen 2030 wordt verwacht dat de tweedehandsmarkt fast fashion voorbijsteekt. Tweedehands zou zelfs dubbel zo groot worden.”
Bye bye, fast fashion?
Dat betekent niet dat fast fashion zal dalen in aandeel, maar eerder stabiliseert. Voornamelijk retail zou aan populariteit inboeten. Maar de grote spelers volgen de evolutie op de voet: “Binnen het eigen label voorzien sommigen een hoek om kledij terug te brengen.”
Retro is hip
Wat doet jongeren toch zo gretig grijpen naar tweedehands? “Een combinatie van factoren. Maatschappelijk is er het verlangen naar het verleden. Ook in andere sectoren is er een hang naar retro. Duurzaamheid is uiteraard ook een belangrijke reden.” Maar er zijn andere motieven: “Generatie Z verkoopt ook tweedehandskledij. Ze worden ondernemers van hun eigen kleerkast.
Jongeren worden ondernemers van hun eigen kleerkast
Ik ken meer jonge mensen die verkopen dan kopen.” Daarnaast stuwt de zoektocht naar persoonlijkheid de populariteit van tweedehands naar ongekende hoogtes: “Men wil iets persoonlijk. Jonge mensen zijn immers op zoek naar eigen identiteit.”
Zeg niet te snel 'vintage'
Wist je trouwens dat de term ‘vintage’ slaat op kledij die minstens 25 jaar oud is? “Eigenlijk is dat een soort kwaliteitslabel.” Jongere items dus worden vaak onterecht bestempeld als ‘vintage’.
Maar bij het succesverhaal van tweedehands valt een belangrijke kanttekening te plaatsen. Het enthousiaste online kopen en verkopen, heeft ook een ecologische impact: “Het transport is zeker niet duurzaam.” Maar Schramme nuanceert: “Het aanpakken van de overschotten, de kledij een tweede leven geven zijn zeker wél stappen in de goede richting.”