Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De prachtige 80 : goed voor 2 x Jeroen Brouwers

zo 30 okt. - 10:27

Heb jij al gestemd op de 'Prachtige 80'? De lijst van de Vlaamse boekhandelaars met de beste boeken van de voorbije 80 jaar. Jeroen Brouwers is 2 keer genomineerd. Met 'Bezonken Rood' en 'Geheime Kamers'. Annemie Tweepenninckx zocht de schrijver op in zijn geliefde boshuis in Zutendaal, net voor hij moet verhuizen.
Jeroen Brouwers

76 is Brouwers nu. Na heel wat juridisch getouwtrek moet hij nu toch zijn geliefde stek in het bos verlaten. Hij verhuist binnenkort met zijn geliefde Gwennie naar Lanaken. Zijn bibliotheek raakt stilaan leeg. Hij ziet zijn hele leven in manuscripten voorbij trekken tijdens het inpakken. En begint zijn werk af te zoomen. Af te turven. Het begint er op te lijken dat het nu misschien wel voltooid is zo langzamerhand.

Ik ga hier met bloedend hart weg, hoor. Dit vind je nergens meer. Deze afzondering, die stilte en rust. Hier kon ik als een monnik leven, als een heremiet.

— Jeroen Brouwers

Brouwers is moe. Van het verhuisgedoe en het actualiseren van De laatste deur. Zijn meer dan 500 pagina’s tellende werk over Nederlandse auteurs  die zelfmoord pleegden. Zijn fascinatie voor zelfmoord dateert van de jaren 70, toen een vriendin zich het leven benam.

De Laatste Deur is een levenswerk. Ik ben er in 1968 mee begonnen. Toen het boek verscheen in 1983, was ik erg tevreden. Maar nu dacht ik : 'Het is niet af, de nieuwe zelfmoordenaars zitten er niet in.' Joost Zwagerman, Anil Ramdas. Toen heb ik het hoofdstuk per hoofdstuk herschreven.

— Jeroen Brouwers

Van de dood is Brouwers zelf niet bang. In het Jappenkamp werd hij al als kleuter omringd door de dood. Hij werd er gepokt en gemazeld met het idee : 'Men is sterfelijk. Hier komt een einde aan.'

Ik ben niet bang van de dood, ik ben bang van het sterven. Pijn en ziekte en anderen daarmee opschepen. Het is zo'n gedoe dat dood gaan. Leg mij maar in bed, ik sluit mijn ogen en ik ben weg.

— Jeroen Brouwers

Brouwers is blij verrast dat hij 2 x op de lijst van de Prachtige 80 prijkt. Bezonken Rood ligt voor de hand. Dat is een 'everseller'. En Geheime Kamers, nou ja, een aardig boek. Maar De Zondvloed vindt ie zelf het allerbeste.

Dat is het meest complexe werk dat ik geschreven heb. Een boek waarin ik vertel waarom ik ben wie ik ben geworden. Dan moet je beginnen in de wieg, je ouders, het Jappenkamp, de pensionaten, de maatschappij, het huwelijk. Dat werd één grote bal met ontelbare verhaallijnen en thema's. Die moest ik in bedwang houden als een koetsier op een koets met 8 of 12 of 16 paarden er voor. Ik meen daarin geslaagd te zijn in De Zondvloed.

— Jeroen Brouwers

De herwerkte versie van De Laatste Deur verschijnt in januari 2017 bij Atlas/Contact. Hieronder vind je het integrale gesprek met Jeroen Brouwers.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet