Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“De president ten voeten uit, die leeft in zijn realiteit en strijdvaardig is"

di 6 okt. - 6:48

Wie dacht dat de Amerikaanse president als een nieuw mens uit het ziekenhuis zou komen, na zijn besmetting met het coronavirus, heeft zich schromelijk vergist. President Trump vroeg zijn landgenoten om niet bang te zijn voor het virus, en hij denkt er niet aan om het roer om te gooien. "Sommigen zijn daarover verbouwereerd, maar dit is Trump ten voeten uit", zegt onze correspondent Björn Soenens in 'De Ochtend'.
Archieffoto Donald Trump

President Trump verliet in primetime het militaire hospitaal Walter Reed en had een duidelijke boodschap: "Laat het virus je leven niet beheersen". "Je ziet er het rooskleurige optimisme in, dat we de voorbije dagen ook al zagen", zegt onze correspondent Björn Soenens, "want Trump is nog niet genezen. "Het virus kan raar doen en de kritische periode duurt nog tot maandag, de president is dus nog niet uit de gevarenzone. Sommigen noemen zijn gedrag en uitspraken dan ook roekeloos", zegt Soenens.  "Experts zijn min of meer woest."

Trump zei ook dat een vaccin er snel aankomt, terwijl bijvoorbeeld het bedrijf Moderna dat al ver staat in de ontwikkeling zegt dat het nog tot april-mei kan duren eer ze dat massaal aan de Amerikanen kan aanbieden.

Wie had gedacht dat de president door zelf ziek te zijn, als een nieuw mens zou terugkeren naar het Witte Huis en zou inzien dat de toestand ernstig is, die komt bedrogen uit. "Trump zei in zijn korte mededeling niets over het dragen van mondmaskers in openbare plaatsen, afstand houden of over het vermijden van grote bijeenkomsten. De boodschap is die van voor zijn besmetting en hij moedigt zijn aanhang aan om de regels naast zich neer te leggen."

Hoe klinkt dit in de oren van de vele Amerikanen die wel nog ziek zijn of er lang van moeten herstellen? Die geen toegang hebben tot de geneesmiddelen die de president kreeg of tot zo'n team van artsen?

Op minder dan een maand van de verkiezingen, was dit een mogelijkheid om het roer om te gooien, om een voorsprong te nemen op zijn uitdager Joe Biden. Trump zou kunnen zeggen: “Ik weet wat het betekent, ik heb het meegemaakt.” Hij zou met meer autoriteit dan Biden kunnen oproepen om de maatregelen na te leven, maar dat doet Trump niet. In tegendeel, hij zegt “wees niet bang, ik heb me in 20 jaar niet zo goed gevoeld.”

Hoe klinkt dit in de oren van de vele Amerikanen die wel nog ziek zijn of er lang van moeten herstellen? Die geen toegang hebben tot de geneesmiddelen die de president kreeg of tot zo'n team van artsen? Trump heeft 14 artsen die hem nauw opvolgen, de meeste mensen gaan naar het ziekenhuis en hopen dat 1 arts naar hen kijkt. Laat staan wat het betekent voor de nabestaanden van de 210.000 Amerikanen die aan COVID-19 zijn overleden.

Gestoord

“Dat zet toch veel kwaad bloed”, zegt Soenens. David Axelrod, een vroegere adviseur van Obama, noemde de scène op het balkon "gestoord". Op een campagnemeeting in Florida zei Joe Biden dat de president de voorbije dagen blijkbaar niet veel heeft geleerd.

Toch zou dat niet mogen verbazen, vindt Soenens. "Dit is echt Trump pur sang, de pure Trump. De man die in zijn realiteit leeft, die strijdvaardig weer op campagne wil gaan." De vraag is wanneer. Als alles goed blijft, kan dat wellicht vanaf volgende week maandag."

Trump wil graag weer contact met zijn kiezers, hij wil weer met hen spreken. "Je zag dat gisteren ook tijdens die korte rit voor zijn aanhangers die bij het ziekenhuis stonden. Hij wilde hen zien, want hij houdt van de mensen die van hem houden."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet