Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

De robot: vriend of vijand?

vr 19 okt. - 8:31

In Leuven kun je dit weekend naar een dansende robot gaan kijken, in het kader van het Arenbergfestival. Een ideale aanleiding om ons te verdiepen in de wereld van robots en artificiële intelligentie.
Tony Belpaeme

Fons Leroy (Afgevaardigd Bestuurder van de VDAB) schreef het boek “No Jobs”. Dat robots onze jobs zouden afpakken, is volgens hem een zeer onterechte vrees. Integendeel, robots en “Artificiële Intelligentie” zullen onze jobs in de toekomst alleen maar spannender maken.

Welke tendensen en mogelijkheden ziet professor robotica aan de VUB Bram Vanderborght? Op welke domeinen kunnen we welke vooruitgang boeken met de hulp van robots?

Tony Belpaeme is professor robotica aan de Universiteit Gent. De man is zo bezeten door zijn vakgebied dat hij zijn kantoor op de universiteit deelt met twee sociale robots: “Sociobot”, en “Robin”. En gisteren kregen ze bezoek van reporter Ward Bogaert, de robotfan (zie foto).

Volgens ethicus Jochanan Eynikel zijn er toch vragen te stellen bij hoe we omgaan met robots in de toekomst. Als we ze zo programmeren dat ze zelfstandig opereren in de openbare ruimte (denk aan zelfrijdende auto’s) gaan ze ook keuzes moeten maken die we misschien liever niet aan machines over laten?

Als robots er zo menselijk uitzien dat we ze nog amper van mensen kunnen onderscheiden, dan wordt dat een beetje creepy. Auteur Joost Vandecasteele heeft het over dat fenomeen dat “uncanny valley” wordt genoemd.

Robots duiken op in tal van films en series. Vincent Byloo laat de meest tot de verbeelding sprekende tot leven komen.

Op het Arengbergfestival werkt choreograaf Ugo Dehaes samen met IVEX en een aantal computerwetenschappers samen aan een interactieve installatie. Met in de hoofdrol een vrouwelijke robotdanseres. (reporter Lotte De Caluwe)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet